Att äga (i) London

Det här syns kanske inte så bra men det är en annons hos en bostadsförmedlare i fashionabla Mayfair i London. Annonsen bjuder ut ett så kallat "penthouse" i samma område. Tänk er precis öster om Hyde Park, söder om Oxford Street och norr om Piccadilly. Här får du en väldigt stor takternas, underjordisk parkering och dygnet-runt portier. Du får mottagningsrum, kök, matsal och tre sovrum. Denna lysa är nybyggd och med "the design, finish and technology of the finest contemporary home."
"Guidepriset" ligger på endast £15,750,000. Drygt 220 miljoner svenska kronor i dagens valutakurs. Det är en himla massa lägenheter i Sverige...
Förutom det horribelt höga priset så är det en annan sak som är mystisk för mig. Det här är nämligen ett så kallat "leasehold". Det nämns att det återstår drygt 137 år. Det är tydligen bra. Står det bara 10 eller 20 år så ska man vara lite försiktig om man hade tänkt bo kvar länge. Det här är nämligen någon sorts arrenderätt. Så här står det på gov.uk där man kan hitta information från brittiska myndigheter:

"You only own a leasehold property for a fixed period of time.
You’ll have a legal agreement with the landlord (sometimes known as the ‘freeholder’) called a ‘lease’. This tells you how many years you’ll own the property.
Ownership of the property returns to the landlord when the lease comes to an end.
Most flats are leasehold. Houses can be leasehold too and usually are if they’re bought through a shared ownership scheme."

Du får alltså köpa och bo i lägenheten men en dag kan du tänkas behöva lämna tillbaka den till den som äger tomten. Bor du dessutom i London - och i synnerhet i dyra områden som Mayfair - är det stor sannolikhet att det är the Duke of Westminster. Han äger runt 300 acres av staden. Det är mer än drottningen, kronan har "bara" drygt 265 acres. Det är lite fascinerande, samtidigt som det är så främmande. Tänk er om någon svensk greve eller till och med kungen hade ägt större delen av Stockholms yta. Fast det kanske inte är så stor skillnad från alla dessa privata fastighetsbolag och innehavare av brittiska titlar...

Kommentarer

cat sa…
Fast nu fattar jag noll! Hur kan man köpa något för antar jag lånade pengar och sedan behöva lämna tillbaka det?! Får man tillbaka köpesumman då eller förväntas man bara stå där med 220 miljoner i lån och ingenstans att bo? Eller gör man någon sorts division med de 220 miljonerna. Du ska alltså bo här i 137 år. Då dividerar vi 220miljoner med 137 och så ser vi vad du får för årskostnad?
Som sagt, jag fattar ingenting av det där märkliga systemet.
Matilda sa…
Cat >> Ja precis, helt obegripligt! Jag förstår inte heller vad som händer efter detta leashold och ifall banker ens ger lån till något som bara har några år kvar av detta leashold. Misstänker att ägaren av tomten kräver ytterligare pengar för att omförhandla arrendet. Som sagt: mycket mystiskt!