Bekvämlighetsplacering

Jag var på en föreläsning idag i en stor aula som har två sidoingångar. Arrangörerna hade placerat fika vid ena entrén varpå denna dörr blivit den naturliga entrén. Detta påverkade var folk satt sig. Majoriteten - inklusive jag - placerade sig på den halva närmst denna ingång. Och helst inte för långt in på den långa stolsraden. Och helst inte för långt fram. Vi människor är allt bekväma av oss, vilket gjort det lite obekvämt för de som kom sist och ville prompt sitta på samma sida som alla andra. Då fylldes "buffertplatserna" som användes för att skapa distans till eventuella främlingar.

Det får mig att tänka på när man går på teater eller bio och har ytterplatser. Av någon anledning kommer (nästan) alltid de som har platser i mitten av raden sist. Och vid det laget har man hoppat upp och ner i de stationära klaffstolarna ett antal gånger. Möjligen hade en mittgång kunnat avlasta ytterpositionerna.

Skillnaden är dock att första exemplet tillämpade fri placering medan det andra förbokning. Visserligen är det skillnad på föreläsning och föreställning så det förklarar kanske varför fri placering inte per automatik innebär rusning till biopublikens åtråvärda mittenradare. Ibland vill man ju kunna ta sig ut snabbt.

Var sitter du gärna eller ogärna?

Kommentarer

cat sa…
Gärna i mitten av salen och ganska långt ut i raden. Behöver jag gå på toa vill jag inte att fler än nödvändigt ska behöva flytta på sig.
Matilda sa…
Cat >> Jo det är ju onekligen en praktisk placering om man behöver smita ut i förväg.