Pöbelväxter och lupinförbud

Lupiner längst vägkanten.
Allt som är fint är visst inte vänligt. Nyligen läste jag på Supermiljöbloggen om att Norge förbjudit olika så kallade "pöbelväxter" som har påverkan den biologiska mångfalden. Eller ja, de har ju inte förbjudit växterna att existerar, snarare att folk inte får lov att köpa och odla dem. Jag blev förvånad att hitta lupiner på listan med förbjudna arter. För mig har de alltid varit en vacker växt som ofta syns pryda trädgårdar eller vägkanten.

Som sagt är förbudet för nyplantering, men det väcker onekligen funderingar kring människans försök att bemästra naturen. Förvisso framställs det som en god sak att kämpa för biologisk mångfald, men det blir också en slags indikation på att vissa växter är "kriminella" eller "onda".

Men det är ju så med människan, att hon faktiskt påverkar naturen när hon är ute och reser och förflyttar plantor till nya områden. Vi skapar botaniska trädgårdar med arter från hela världen eller har spännande krukväxter som inte växer i grannskogen. Landskapets ordinarie rytm hamnar i obalans när växter och djur som inte bott där tidigare kommer och påverkar på ett negativt vis. När jag var på the Holy Island så fanns det stora skyltar på en del av naturreservatet som var avspärrad med stängsel att man skulle kontrollera sina skor och djur noga. Det fanns visst en växt som man absolut inte ville skulle spridas. Det känns igen också när vattenburna djurarter förflyttas med fartygens barlast och slår ut andra arter.

Det är intressant - och lite skrämmande - att fundera över hur vi människor påverkar växtriket genom förflyttningar. odlingsvanor och andra förehavanden i naturen. För det är ju egentligen vi och inte lupinerna som ställer till med mest skada.

Kommentarer

Malinmupp sa…
Mycket intressant att lupiner fanns med på listan. Det stämmer förvisso att de sprider sig och tar över plats för andra växter- men de är också bra för jordmånen. För flera år sedan var jag på Island i lupintider. Islänningarna berättade för mig att lupinerna hade planterats i hopp om att förbättra jordmånen så att det så småningom skulle kunna planteras träd.
cat sa…
Tycker också att lupiner pryder våra vägrenar. Men kan förstå att det kan blir för mycket av dem om de tränger ut andra växter.
Var ju på Azorerna för några somrar sedan och de öarna har en intressant botanisk historia.
Nästan alla växter har tagits dit av människan från alla jordens hörn. Nu finns det nästan inga ursprungliga azoriska växter kvar. Speciellt en inplanterad växt hade spritt sig på ett lavinartat sätt och dagens azoriska befolkning ser den som en pest.
görel sa…
pöbelväxter, låter otäckt. har förakt både så och plantera lupins i mina trädgårdar utan framgång. så jag ser dom som svåra. annars tycker jag dom är jättevackra och somliga. och lupinfrön är proteinrika, om man nu skulle vilja äta dom.
Matilda sa…
Malinmupp >> Så intressant! De kan alltså vara till nytta också, skönt att höra!

Cat >> Det är både sorgligt och kanske ofrånkomligt att folk vill ta med sig växter till nya platser. Men verkligen trist när det trycker undan den ursprungliga växtligheten.

Görel >> Ja visst ger namnet obehagliga associationer! Lustigt att de inte vill växa i din trädgård, du kanske får ta och importera lite norsk jord? ;)
Jaså, de går och äta också, det var intressant!