Ugnstemperaturer på 1920-talet

Igår införskaffade jag kokboken Mat för alla: Receptsamling för hemmet. Ett trevligt häfte från 1927 utgivet av Margarinfabrikernas Försäljningsaktiebolag. Recepten innehåller således margarin och inte smör. Smör och margarin, hävdas det i introduktionen, är "fullt jämställda" när det gäller "kvalitetsegenskaper", men används det senare kan en "medelstor familj" spara 200 kronor per år.

Det kluriga med recepten är dock ugnsangivelserna: "Gräddas i god ugnsvärme", "gräddas i varm ugn", "gräddas i mycket varm ugn", "gräddas i het ugn", "gräddas i medelmåttig ugnsvärme", "gräddas i ej för het ugn", "gräddas" samt "sval ugnsvärme". Ugnsvärme är alltså en hel vetenskap! Jag misstänker att hemmen på 20-talet inte hade termostatreglerade elekriska ugnar. Så hur översättes dessa rekommendationer till dagens temperaturangivelser?

Kommentarer

cat sa…
Ja du det var en bra fråga. Kanske fick stackars lilla husmor sticka in handen i ugnen och beroende på graden av brännskada, så kunde man bedöma temperaturen ;-)
görel sa…
man får frågan en äldre dam. en äldre herre är nog inte värt att fråga, för dom lagade inte mat. vilken tur att vi har siffrorna på ugnen nu. annars skulle det gå mer åt skogen här än det gör...
Matilda sa…
Cat >> Haha, ja kanske det :D

Görel >> Ja tack och lov för temperaturer på ungen, annars hade det nog blivit både degiga bröd och underkokt fisk här...