Vart tog teglet vägen?

Tegelhus i Köpenhamn från 1888.
Jag gillar gamla sekelskifteshus (skiftet 1800- och 1900-tal) där man kan ana paradlägenheter, pigkammare, högt tak, stukaturer, burspråk och kakelugnar. De husen känns så klassiska och beständiga. Dessutom är de ofta byggt av rött tegel, precis som flera av de ännu äldre husen som stammar tillbaka till slutet av medeltiden.
Fabrik i Adelaide byggd i tegel.

Själv är jag uppvuxen i ett rött tegelhus från denna tidsperiod, så kanske har det viss påverkan på min fascination för dessa hus. De gula tegelbyggnaderna från miljonprogrammet väcker inte riktigt samma känsla. Men vem vet, kanske kommer vi om 20-40-80 år vurma för de sista kvarvarande miljonprogramshus och skriva på listor för att de ska bevaras inför framtiden när de hotas av nya byggnadsplaner.
Chelsea Market, New York - också tegel.
Numera tycks det byggas hus med helt olika slags fasader. Bredvid ett riktigt gammalt tegelhus kan det byggas något modernt med plåt, glas eller träfasad. Det hör väl egentligen till, att städer förändras och byggnationen likaså. Städer ska på något vis bära spår av olika tidsepoker. Men jag kan tycka det är synd att man inte försöker matcha stilarna ibland. Skapa någon form av harmoni i stadsbilden. 
Idag tycks de flesta boningshus ha en stomme av betong. Eller ja, nu chansar jag väl eftersom jag inte är så bevandrad i byggnadsteknik. "Stora gråa klossar" kanske är en mer visuell beskrivning av vad jag tycker mig se när jag passerar husbyggen. Jag ser aldrig någon som står och staplar tegelstenar och smetar murbruk mellan dem.
Kristine kyrka, Falun, påbörjad på 1600-talet, även den i tegel.
Vad hände med teglet? Tog det slut? Blev det för dyrt? Tar det för lång tid att tillverka eller att bygga med? Är det "ute"? 
St John's college, Cambridge. Tegel. Påbörjat på 1500-talet och står än idag.

Kommentarer

Anonym sa…
Jag håller med om att tegelhus är vackra. Sett till hantverk och design så har de så mycket mer än vad andra hus av typ sten och betong har. Man kan titta på en tegelvägg och hitta nya mönster varje gång. Ju mer avancerade mönster man ser desto mer har arkitekten och hantverkaren fått samarbeta och få till det.
Min bror, som är arkitekt, gjorde sitt exjobb om just tegelbygnationer, eftersom han i grunden var murare. Han vurmar givetvis för tegel (det röda mest, det gula är för övrigt inte lika bstående eftersom det inte är brännt på samma sätt...) och lägger nästan alltid in någon tegelvägg där han kan i det han ritar :0P.
Anledningen annars till att det inte är så mycket tegel nuförtiden, kanske är för att det tar mer tid att bygga och tid är pengar...
/Sarisen :0)
görel sa…
tegelhus är ofta vackra. det är säkert för dyrt pga tidsåtgången numera att bygga så.
men jag gillar cement också. nog smyckade man byggena mer förr.
och en får inte glömma att det också är ett gammalt beprövat byggmaterial, användes redan på faraonernas tid.
om femtio år kanske man t.om. kommer att tycka att elementhus är snygga. allt har sin tid.
opraktiska mamman sa…
På tal om tegel och vackert måste jag bara tipsa om denna konstnärs tegelkonst!
www.viotti.se/
Matilda sa…
Sarisen >> Så kul att din bror vurmar för tegel :)
Inte så konstigt att de gula miljonprogramshusen faller sönder snabbare med andra ord.
Ack denna devis "tid är pengar"... Varför tänker man sällan på tid som investering, att det ska hålla länge?

Görel >> Ja du, en dag kommer folk säkert rasa över att många miljonprogramsbyggnader rivits...

Mamma >> Ja det var fint!
ullrika sa…
Jag ser faktiskt fler och fler nybyggda tegelhus nu faktiskt. En kollega som byggde helt nytt i år har t ex tegelfasad! Själv har jag vuxit upp i en fastighet byggd 1897, från början putsad tror jag men 1979 klädde vi (dvs mina föräldrar) om och då blev det tegel. Brunt och rejäla stenar. Klart värt eftersom det idag, mer än 35 år senare inte behövt en enda underhållsåtgärd :)

Min familj bor idag i ett liten tegelgult från femtiotalet. Kanske inte lika beständigt som det röda, men vi har inte behövt fasadfixa mer än en liten detalj ovanför ett "valv" på ena altanen. Då fick vi tag på en bra murare som plockade ner mängder av stenar för att få det riktigt snyggt - "tyvärr" var han lite för noggrann så det syns att det blev perfekt :p muraren som var med å byggde huset hade en förkärlek för starka drycker så väggen som tidigare var både vind och skev är nu helt perfekt. Om två år fyller huset 60. Det måste såklart firas!
Matilda sa…
Ullrika >> Nämen, se där! Kanske är jag inte tillräckligt uppmärksam på dessa nya tegelbyggen.
Klart att 60-åringen ska firas då :)