torsdag 13 augusti 2015

Bilbao del 2: Resten av stan

Idag bjuder jag på en salig blandning bilder av Bilbao. Jag hade bokat in så att jag skulle vara i Bilbao tre heldagar men jag tror det räcker med två dagar beroende på hur många museer man vill gå på och ifall man är shoppingbenägen. Den tredje dagen åkte jag till Vitoria-Gasteiz, en timmes bussresa från Bilbao, men mer om detta i ett annat inlägg. Bilbao heter Bilbo på baskiska och lokaltrafiken kör runt med Bilbobussar.
Vy överstan från Artxanda. Hit tar man sig lättast med en sorts linbana som kostar mindre än €1 per resa. Stan ligger vackert mellan kullarna. Flera städer jag besökte låg just i en dal, vilket känns som en kontrast till Italien där man tycks gilla bygga uppe på kullarna.
Här uppe kan man också skåda konstverket med ett fingeravtryck som är ett minnesmonument.
Fiskbutik i gamla stan (Casco Viejo). I denna stadsdel - som inte är så stor - kändes det som att jag gick runt i cirklar utan att komma fram till det jag sökte. Då och då stötte jag dessutom på nya platser jag inte sett när jag gått där tidigare. Väldigt förvirrande.
Tågstationen.
Charmiga balkonger i gamla stan. 
"Meninas" av Manolo Valdés i butiksområdet.
Lokaltrafiken var väldigt billig, det kostade inte särskilt mycket att åka ut till Portugalete och titta på Biscayabron (the Vizcaya bridge/Bizkaiko Zubia/Puente de Vizcaya) där floden Nervión mynnar ut i Atlanten. Bron är ett UNESCO-världsarv och byggt i slutet av 1800-talet.
Om jag inte mins helt fel kostar det €0,35 att åka över med "shuttlen", det går även att åka över med bil eller cykel. Man svävar några meter över vattnet väldigt snabbt. Du är över på drygt 1,5 minut! 
På andra sidan bron kan du bland annat finna det här monumentet som symboliserar människans kamp - och triumf - över det vilda havet.
Här finns också en fin pir med en park på som man kan promenera ut på och skåda Atlanten. Här fiskar många. Men det verkar vara en väldigt bekväm form av fiske. Fiskarna ställer upp ett antal fiskespön och sätter sig sedan till rätta bredvid och väntar på napp.
Och slutligen en Bilbobus. Jag väntade lite på att få se Bilbo, Gandalf och Frodo komma promenerande på en gata, men så icke.

4 kommentarer:

görel sa...

så fint det ser ut. det är kul med alla bloggare som visar bilder från sina resor, för då får man tips om platser man annars inte tänkt på. har föreställt mig bilbao som går och ful, av nån okänd anledning. men icke… verkar jättefint.

Life of Johanna sa...

Fina bilder, ser ut och vara ett trevligt ställe.

Ja nu blir bloglovin ett sätt för mig och spara alla favoritbloggar :)

cat sa...

Tack för ännu ett trevligt resereportage :-)

Matilda sa...

Görel >> Ibland kan det vara riktigt inspirerande (och farligt) att titta på resebloggar. Bilbao kändes varken grå eller ful, men kanske inte en av mina favoritstäder.

Life of Johanna >> Tack.

Cat >> Varsegod. Det kommer fler...