Det var en gång två örter

En gång i tiden (läs: för några veckor sedan) fanns det två krukor med färska örter vid namn Basilika och Mint. De följde med Matilda hem i matkassen. Matilda vattnade dem lite, ställde dem någorlunda ljust och plockade några blad då och då. Ganska snabbt vissnade delar av Basilika. Lite senare började Mint också förlora livslusten. Och så plötsligt fanns det inga gröna blad kvar. Snipp snapp snut så var sagan slut.

Alltså, går det ens att hålla de här färska örterna vid liv? De fungerar ju inte alls som normala krukväxter. Vill de ha mindre vatten? Mer direkt solljus? Kan en riddare med blänkande rustning rädda dem i det skick de är nu eller är de dömda till förruttnelse på komposthögen?

Kommentarer

cat sa…
Nej jag lyckas aldrig hålla liv i sådant där, så jag kan tyvärr inte ge några tips.
görel sa…
grattis! till att ha ihjäl mint. den är ju i stort sett odödlig. men jag hör till klubben, jag har lyckats ha ihjäl det mesta i krukväg, t.om. garderobsblommor. basilika är svåra, dom lyckas jag bättre med. men det beror nog på att jag vaktar dom som en hök, för jag älskar basilika. dom klarar inte av torka. och vill ha ljust och varmt. som tur ä r finns det mer i affären. hepp!
Anonym sa…
Du kan, om du orkar, byta kruka och ge dem ny jord. Det ökar livslängd och har du lite gröna fingrar kan du få dem att hålla ganska länge. Mynta satte jag ut i friland och fick att övervintra i två år. Sedan försvann de, vilket är lite konstigt för de satte ju frö... Morsan har basilikaplantor hemma som härstammar ifrån en sån där köpebuske som antingen satte frö eller bara har härdats (för typ fem - sex år sedan köpte hon den). Hennes står ute under hela somrarna och inne under kalla tiden. De står i stora krukor och har fått grövre stam och blad liksom.
Tror dock att en del av de där plantorna är typ strålade för att man inte skall kunna ta frön, nuförtiden, så det kan ju såklart variera vad som går att att föröka och inte.
Lycka till :0)
/Sarisen
Matilda sa…
Cat >> Vi kanske ska hålla oss till de frysta örterna istället? :D

Görel >> Se där, äntligen har jag lyckats med något "omöjligt", ska ta med det på CV:t för det borde ju vara en bedrift att framhäva, right?

Sarisen >> Byta kruka? Näe... det orkar jag inte. Jag orkar inte göra det med mina vanliga krukväxter så då lär det inte hända med dessa heller.
Hm, om det nu är så att de gjort att de inte ska sätta frön så är det ju helt sjukt! För då tvingar de en att köpa nya hela tiden. Konsumtionskonspiration!
cat sa…
Det är bara frysta som gäller för mig :-)