Inflation i landskapssymboler?

Varje landskap har sitt vapen, blomma och djur. Av någon anledning har det fram tills nu känns alltför för självklart för att ifrågasätta. Inte för att kändes logiskt, men för att det tycks vara en fin tradition av identitet och särskiljande landskap emellan. Vapensköldarna går ju tillbaka till 1500-talet. Men så i helgen när jag löste DNs fredagakryss lärde jag mig att det även finns särskilda landskapssvampar. Svamp? Jag menar, en vapensköld och en blomma kan jag väl köpa som ett sätt att marknadsföra ett landskap. Men svamp? 

Flugsvamp har inte förärats med ett landskap.
Jag hade antagligen även kunnat acceptera även landskapssvampen om det inte var så att det även utses landskapsrepresentanter bland stenar, fåglar, mossor, äpplen, fiskar, stjärnor, väsen, maträtter, sånger och hus. Det hela verkar ha tagit fart på 1980-talet och sedan har det bara eskalerat. Har det möjligen gått lite inflation i det hela? I rättvisans namn så kan det vara så att stjärnorna och stjärnbilderna är ett första april-skämt.

Låt oss ta Medelpad som exempel. Djur: skogshare. Blomma: gran. Svamp: fårticka. Fisk: abborre. Sten: alnöit. Fågel: mindre korsnäbb. Mossa: kammossa. Äpple: sundsäpple. Insekt: mnemosynefjäril. Grundämne: väte. Stjärna: Castor. Stjärnbild: tvillingarna. Mat: antingen harsadel, harbiffar eller tjälknöl. Sång: Hymn till Medelpad. Möjligen ger dessa utnämningar en bra bild av landskapet Medelpad, vad vet jag. 

Nu ska jag inte vara alldeles för kritisk, för jag inser ju att det finns utrymme för mer. Vi skulle ju kunna utse landskapsartist, landskapsmöbel, landskapsmålning, landskapsdryck, landskaps-vänskapslandskap... Fler förslag?

I övrigt anser jag att Söderbotten känns lite bortglömt i sammanhanget.

Kommentarer

Anonym sa…
:0D mera av allt!!!

/Sarisen
cat sa…
Jösses det låter ju faktiskt rätt tokigt. Det har helt klart gått till överdrift. Knappt att jag vågar ta reda på vad mitt bolandskap har för olika landskapssymboler.
Åsa sa…
Jag tror att du äntligen fått upp ett spår på intresseklubben. För det är väl bra de som har tid att anteckna sådana listor och få dem officiella?

Själv kan jag stolt deklarera att jag bor i en stad som stoltserar med pungmesen som 'maskot'.
Matilda sa…
Sarisen >> Haha, fast det måste väl ändå finnas en gräns? Eller är det just mängden symboler som gör att gränsen MELLAN landskapen kan upprätthållas? För numera fyller landskapen inte så stor funktion eftersom det är länen som är de administrativa och politiska enheterna.

Cat >> Jag hoppas verkligen ingen kommer att testa mig på det! :D

Åsa >> Så sant så sant! Intresseklubben ligger säkert bakom detta! ( http://mystiskt.blogspot.se/2008/05/den-hemliga-klubben.html )