Om människor kunde gå i ide

Idag bjuder jag på ett teoretiskt förslag. Jag är helt medveten om att det är helt galet och omöjligt att genomföra, men jag vill ändå ventilera den.

En del djur går som bekant i ide. Björnar till exempel. De laddar på med energi för vintern och sover sedan medan det är som kallast ute. Tänk er att människan kunde göra samma sak. Att det fanns särskilda övervintringsbyggnader för årets mörkaste och kallaste månader, när inga grönsaker växer. Endast ett fåtal människor är vakna för att ta hand om energisystemet som håller igång dessa övervintringslokalerna. Tänk så mycket energi och resurser vi skulle kunna spara! Under dessa månader skulle nämligen energiförbrukningen minskas, resursutvinningen skulle pausa och utsläppen skulle vara minimala. Naturen skulle ha tid att återhämta sig något. Earth Overshoot day (som i år inträffade den 13 augusti) hade inte behövt inträffa eftersom vi skulle låta jordens resurser reproducera sig i sin egen takt.

Givetvis har jag insett det problematiska med detta då detta enbart skulle påverka människor som bor nära någon av polerna, medan de vid ekvatorn antagligen skulle vara vakna och konsumtionsbenägna  året runt. Därtill förutsätter det att "servicepersonalen" inte känner sig ensamma, har tillgång till mat samt att det inte råder laglöshet när en stor del av befolkningen befinner sig i djup sömn.

Självfallet är det här mer lämpligt som en SciFi-roman, men visst är det en intressant tanke? I nuläget känns det liksom helt hopplöst att naturen och människan någonsin skulle hamna i balans. 

Kommentarer

Anonym sa…
Men då skulle man ju missa LUCIA och JUL!! Ve och fasa! Fast det kanske räcker med vart annat år? Halva gänget sover jämna år och halva udda? Då har vi ju både personal och tid att fira jul. Samt bara hälften så många klappar att köpa :-)
cat sa…
Jag kan tänka mig att ligga i ide precis hela januari och delar av februari, men i övrigt vill jag nog inte sova bort halva min existens. Livet är kort nog som det är. Jag tror i stället att människans problem med naturen beror på att vi är för många helt enkelt.
Matilda sa…
Händelsevis >> Du har onekligen en bra poäng. Men det lär ju uppstå nya traditioner - t.ex. Stora uppvaknarfesten. Eller Stora Fastemiddagen. ;)

Cat >> Nej, jag hade nog inte heller velat sova bort delar av mitt liv. Och visst är vi för många, men kanske framför allt att det är en minoritet som förbrukar en majoritet av resurserna.