Sångtextanalys del XIV: Blommor i sitt hår

Det var ett tag sedan jag tog tag i en låttext men nu hittade jag en låt som kallade mitt namn, eller för att citera E-Type "calling my name". Men det är inte eurotechno-kungen som hamnar under luppen idag utan Anders Glenmark. En av medlemmarna i GES, de övriga två var Orup och Niklas Strömstedt. Trion rönte nog störst framgång när de tillsammans med hela Sverige letade efter guldfyndigheter i USA. Den som vill veta mer om Anders kan läsa på Wikipedia. Där går det till exempel att läsa: "Han spelade alla smurfarna på Klas Möllbergs skiva Banarne i Smurfland (M-Records LP, 1979)." (En skiva som för övrigt verkar intressant att analysera i framtiden.)


Nåväl, en låt förbryllar mig lite extra, nämligen Blommor i sitt hår. Text-jaget hävdar nämligen att han känner en tjej som har blommor i sitt hår men ingen annan kan se dessa blommor. Dessa osynliga blommor gör mig nyfiken. Vilken sorts blommor är det? Varför kan ingen se dem? Kan hon själv se dem? Kan låttexten ge oss några ledtrådar?
"Vi delade taxi, på väg hem en natt
Hon vet vad jag tänker, hon skriver små lappar
Och från den dagen så dela' vi allt
Hon vill ha mig, mitt liv i sitt liv"


Första versen ger indikationer på hur de träffas, den handlar om taxiresor och om tankeläsning. Vi börjar få en aning om att personen är lite vidskeplig (länken till tankeläsning). Men vi ska inte ha förutfattade meningar utan går vidare till refrängen.

"Ingenting känns komplicerat ingenting känns svårt
för hon har blommor i sitt hår, som bara jag kan se
Hon somnar nära mig på natten och vaknar likadant
och hon har blommor i sitt hår, som bara jag kan se
Hon har sagt det själv, jag har hört det själv:
Att hon vill ha mig, mitt liv i sitt liv"

Vad lärde vi oss av refrängen? Egentligen ingenting mer än att det här är en kvinna som sover som folk gör mest. Vad det har med de här blommorna att göra har jag däremot svårt att se. Kanske är det en parfym som påverkar hans sinnen?

"Hon kör mig till jobbet, hämtar mig sen
Jag har ingen klocka, hon tutar vid fem
Hon vet att jag kommer, hon vet att jag längtar
Hon vill ha mig, mitt liv i sitt liv"

Nästa vers gör mig bara mer konfunderad. Att sjunga om att man blir hämtad från jobb och att man saknar ett armbandsur känns ju lite märkligt i - vad jag tror är - en kärlekssång men det är ju onekligen en innovativ metafor att använda en biltuta. Fast egentligen så sjunger han mer om kvinnans känslor för honom, om han själv delar dessa emotioner är något oklart. Likaså framgår det inte huruvida han berättat för henne att han ser blommor i hennes hår. Kanske är även detta blomsterarrangemang av ospecificerade växter metaforer för hans kärlek. De enda andra slutsatserna jag kan dra är nämligen annars A) han hallucinerar, B) hennes parfym eller schampo framkallar bilder, kanske en form av synestesi (ett tillstånd som gör att exempelvis bokstäver genererar färger). Den som vill bilda sig en egen uppfattning kan se den smått psykedeliska musikvideon där det vimlar av animerade majblommor.

Kommentarer

görel sa…
min analys har lett fram till att "hon" är en fiktiv flickvän, dvs en låtsastjej, precis som små barn kan ha låtsakompisar. hon syns inte i videon, så bildbeviset finns. mera bildbevis, han sitter inte i nån bil klockan fem. på bilderna har han sommarkläder på sig och det är mörkt. bilarna susar förbi, inte nån brud där inte. det enda äkta som finns är blommor han sprätter omkring. ja, det finns majblommor också, men dom är inte äkta. så, min slutsats är ganska klar, eller hur?! hahahaha……..
Matilda sa…
Görel >> Hmm, din tolkning ter sig väldigt rimlig. Syns man inte, så finns man inte! ;)
cat sa…
Jag var ungdom när den där låten slog igenom och jag blev helt tokig på den ologiska texten redan då. Nu undrar jag om jag kommer att ha den på hjärnan eller inte, nu när jag läst om den här hos dig.
Matilda sa…
Cat >> Oups, tänkte inte på att denna analys kunde få denna sortens effekt. Hoppas att låten inte stannade i ditt huvud länge. Man kan bli så galen på (jobbiga) låtar som får fäste och inte vill ge sig av