måndag 12 oktober 2015

Fas(ansfulla)-lampor

I torkrummet till tvättstugan finns en stor på-av-knapp för torkaggregatet. På den sitter en klisterlapp som säger "OBS! Om någon av faslamporna ej lyser, var vänlig kontakta fastighetsskötaren". Det syns kanske lite otydligt på bilden, men endast två lampor lyser, och en lyser något svagare. Grejen är att det varit så i flera månader och jag vet inte ifall någon kontaktat vice-värden i frågan. Jag är lite nyfiken på - eller kanske fas-cinerad över (?) - vad som förändrats efter att mittenlampan slocknade. Och vad som kommer hända i fall ytterligare en lampa släcks, blir det en fas-ett? Och om alla tre  tappar lyster? Är det något som går ur fas? Händer det något fas-ansfullt? Rämnar fasaden?
Och, ursäkta min okunskap, vad är en faslampa egentligen? Däremot tänker jag inte be om ursäkt för mina fas-ligt dåliga ordvitsar.

6 kommentarer:

elektriska mamman sa...

Så länge det inte är fas 3 ska vi i alla fall vara glada! ;-)
Ärligt talat, så bör den nog felanmälas. Troligtvis är det själva lampan i aggregatet som är sönder, men det är ändå viktigt att det fixas.
Vill du fördjupa dig i trefassystemet är här ett tips. www.tekniskamuseet.se/elkraft/snilleblixtar/trefas.htm
Sedan om det klarnar...det är ju en helt annan sak.
Själv har jag lyckats förtränga allt jag lärt mig om detta, å andra sidan har jag haft 26 år på mig att glömma.

cat sa...

Oj vilken komplicerad sak! Troligen tänker alla att någon annan säkert har felanmält och så blir det i stället ingen som gör det.
Tur att vi inte har sådant där i tvättstugan där jag bor.

ullrika sa...

Skulle just lämnat en perfekt teknisk förklaring men ser att elektriska mamman hann före :D ordvitsarna lyser med sin frånvaro här hos mig så jag skrattar gött åt dina!

Matilda sa...

Mamma >> Jag förstår fortfarande inte riktigt, men det kanske inte spelar så stor roll?

Cat >> Jo den är ju inte helt lättbegriplig. Det röda vredet rör jag inte alls. Jag trycker på den gröna knappen när jag vill sätta igång torken, och knappen bredvid när jag vill stänga av.

Ullrika >> Med tanke på att jag inte förstod ovanstående förklaring så får du gärna upp-lysa mig ;)

ullrika sa...

Haha! Asså jag är inte el-kunnig egentligen, men jag har för mig att det där med trefas är att du kan få ut mer ström ur samma eluttag... typ. En tvättmaskin/torktumlare/spis drar en hel del ström tror jag? Att det ska va tre lampor fattar jag inte rikligt, jag trodde alla tre ledare måste vara igång för att det överhuvudtaget ska funka?!

Matilda sa...

Ullrika >> Ah, den förklaringen kändes betydligt mer logisk. Tack :)