Långlördag

Förr brukade lördagen efter löning innebära att butiker hade öppet lite längre, en så kallad långlördag.   Det var på tiden affärerna stängde normalt vid klockan 14. Numera har många öppet längre än så och även på söndagar. Nu är det väldigt länge sedan jag tyckte det var kul att gå i affärer utan ett uttalat mål, så därför har jag dålig koll på öppettider. Men hajade till när jag såg att att en galleria förlängt sina öppettider på en söndag med en hel timme. Snart är det inte stor skillnad mellan vardag och helg. Det gör mig nyfiken: har begreppet långlördag försvunnit eller lever det fortfarande kvar?

Kommentarer

bella sa…
nä, långlördagar finns nog inte längre. och då kan en undra om lillördag finns? och affärerna är öppna typ jämt.
cat sa…
Jag hade helt glömt av begreppet och då är jag ändå äldre än vad du är, så jag tippar på att det har dött ut.
Second-hand mamman sa…
Nix. Tyvärr. Långlördagar finns kvar, fast nu har de öppet ännu senare. Löneveckor. I alla fall i stor stad i södra Sverige. Flera förresten. Likaså har det börjat införas långtorsdagar, fast det knappt går att säga. Då händer det saker som att man skänker bort jeans eller annat, musik etc ska locka dit folk. Som ska lockas köpa. Köpa. Köpa. Själv försöker jag med vilje undvika just de dagarna att gå och handla.

Matilda sa…
Bella >> Nu måste jag ju erkänna något, det här med lillördag har jag bara hört i samband med att det är en utekväll. Alltså att folk går ut mitt i veckan och partajar. Jag har aldrig begripit termen lill-lördag, men nu, när du säger det blev jag tvungen att googla det. Det tycks komma från "piglördag", att pigor var lediga på onsdagar och därför blev det den festliga dagen.

Cat >> Haha, ja vi glömmer snabbt sådant som är inaktuellt.

Mamma >> Jaså, de finns alltså kvar. Se där!