Bonusinlägg

Allt fler kundklubbar lockar med en så kallad bonus. T.ex. "alltid 5 % bonus på dina köp". En bonus är inte samma sak som rabatt där man drar bort på priset. Ordet bonus brukar användas som något positivt. Bonus indikerar att man får något extra, en premie. Men 5 % mer av vad? 5 % mer strumpa? 5 % fler sidor i en bok?

Jag förmodar att det har med priset att göra men jag förstår det inte riktigt. Om jag köper något för 100 kronor och får 5 % i kundbonus, vad händer med de 5 kronorna? Jag misstänker att de läggs på hög tills jag nått upp i en viss summa och får sedan en rabattcheck (i kronor eller procent). Men kan jag få ränta på innestående bonus? Och hur mycket bonus får försäljarna och ägarna på min bonus?

Det hela låter lite skumt och diffust i min mening.

Som bonus på detta inlägg slänger jag in ett gratis tips! Jag rekommenderar programmet Absolut svensk med Soran Ismail. Mycket tänkvärt.

Kommentarer

cat sa…
Ja det är nog så att det sparas på "hög" i något datasystem. Förmodligen måste man dessutom nå upp i en viss summa under ett år, för att man överhuvudtaget någonsin ska få sin bonus.
Eva Maria sa…
Det är ett av mina hatobjekt (ursäkta det starka ordet). Alla kundkort och klubbar står mig upp i halsen. Värst är apoteken - nu finns det så många olika och jag handlar tandborstar, plåster och annat smått sen får jag hem en kupong på 3 kr i bonus. Hm. Det är frestande att bara riva sönder den men sen känns det fel att slänga pengar. Så då ligger kupongen i börsen tills jag handlar på apotek nästa gång, men nej då var det fel apotek, fel kedja. För drygt ett år sedan gick jag med i Q8:s klubb för jag tänkte att jag tankar ändå rätt mycket. Nyligen fick jag hem min "bonus" och jag sliter upp kuvertet och läser följande statistik:
Jag har tankat/köpt kaffe för 9000 kr och min bonus blev 6 kr. Alltså det kostar mer att skicka det brevet till mig!! Och plastkortet som jag måste dra varje gång! Får jag inte musarm så får jag snart plastkortsarm av att dra det himla kortet.
Intressant tanke med ränta, de måste ju i all fall bokföra det som en skuld till kunderna innan de betalar ut bonusen.
Matilda sa…
Cat >> Ja de är luriga de där!

Eva Maria >> Jisses! Bonussystemen verkar ju helt galna! Kan man anmäla de här påfunden till typ konsumentombudsmannen?