Musikalen Sällskapsresan

En recension.
I helgen var det så äntligen dags att checka in för avfärd till Nuevo Estocolmo. Det vill säga, det var dags att se musikalversionen av 80-talsklassikern Sällskapsresan med Anders "Ankan" Johansson som Stig-Helmer Olsson. Jag hade laddat med att se filmen helgen innan och gick dit med ett annat inbitet Anders och Måns-fan.
Sällskapsresan på Nöjesteatern i Malmö.
Nöjesteatern hade förvandlats till en flygplats med tax-free-butik, terminaler och gater. Riktigt snitsigt! Och programmet innehöll ett "safety on board"-kort. Även biljetterna fanns i olika kategorier, t.ex. all-inclusive, helpension och halvpension. Konceptet är alltså väl genomtänkt. Priset är å andra sidan väldigt maffigt.
Säkerhetskontroll.
Musikalen då? Jag skulle vilja hävda att det inte är en musikal om Stig-Helmer. I filmen är Stig-Helmer huvudpersonen, det är han inte riktigt här. Musikalens fokus är - i min mening - själva charterresan och de människor som åker på charter. Filmen känns givetvis igen, båda karaktärer och manus är väldigt nära originalet. Jag undrade hur filmen skulle göra sig som musikal, teater kändes mest logiskt och jag gick in med låga förväntningar för att slippa bli besviken. Musiknumrena går ofta i tongångarna till filmens soundtrack eller till 80-talsdängor, den känns nästan alltid igen, på ett positivt sätt. Givetvis har scenversionen fått en lite annorlunda tappning för att det ska fungera rent praktisk under 2,5 timmar med sång och musik, men Bengt Palmers och Jakob Skarin har gjort det snyggt.

Anders "Ankan" Johansson gör en finfin Stig-Helmer liksom resterande besättning gör bra versioner av sina karaktärer. Ibland är de kanske något för lika sina föregångare, de känns igen alldeles för bra. Ankan är kanske inte så känd för sin sångröst men klarar de få sångnummer han har skapligt. Det är dock omöjligt att inte märka klasskillnaderna i sång när musikalproffset Nina Pressing (Sivan) stämmer upp.
SunTrip news och safety on board-kort.
Publiken dominerades vid detta tillfälle av generation äldre med grått hår och glasögon, de som antagligen själva åkte på charter i början av 80-talet. Kanske var detta bara en ren slump. Flest skratt och applåder rev de två karaktärerna Berra (Sven Melander, den enda från originaluppsättningen) och Robban (Stefan Ljungqvist) av. De tar här större plats än i filmen och gör det väldigt bra (samtidigt som jag inte kunde låta bli att undra varför jag egentligen skrattade åt två alkoholister på semesterresa). I övrigt tyckte jag mig höra en hel del politiska undertoner i vissa låtar, vilket för mig bara blir en bonus.

Sammanfattningsvis så fungerar Sällskapsresan i musikalversion. Som bekant är jag inget större fan av musikaler, men den här får alltså tummen upp från mig! Visst hade jag gärna sett mer av Stig-Helmer/"Ankan", men gillar att det är en berättelse om människor som åker på eller jobbar med charter där flera livsöden vävs samman i SunTrips regi.

Kommentarer

cat sa…
Eftersom jag vet att du är ett stort Ankan-fan, så känner du säkert till att han även figurerar i Barnkanalens Stjärnhoppningen. Nu är han med för andra säsongen i rad. Finns på svt-play.
Matilda sa…
Cat >> Just det, minns att du nämt det tidigare. Har inte sett det själv, men kanske borde ta en glutt någon dag. Tack för tipset!