onsdag 2 december 2015

1000 år på 24 luckor

Årets julkalender är ett genidrag. Tusen år till julafton påminner förvisso mycket om Historieätarna. Inte minst för att det är Lotta Lundgren och Eric Haag som är i centrum. Men här är barnen inkluderade i lajvandet av olika tidsperioder. Delar känns kanske lite för väl igen, och möjligen - om alla avsnitt har samma upplägg - kan formatet bli lite tjatigt ju fler program som ges. Men jag gillar verkligen när det finns en humoristisk touch samtidigt som man får lära sig mycket. Personligen tycker jag det här är ett gott exempel på när det går att rikta ett program både till vuxna och barn. 

Ett annat av mina favoritprogram som har ett folkbildande men humoristiskt tema är brittiska Horrible Histories. Kolla in de här två klippen från deras julspecial för några år sedan.


Vad tycker ni om julkalendern? Och om folkbildande historieprogram?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tyvärr har jag inte sett julkalendern ännu, men jag utgår ifrån att den är hyfsat kul eftersom de flesta jag känner tycker den är rolig Sedan har jag ju inte barn i den åldern längre, så egentligen skall jag väl inte lägga mig i debatten... Men, kan såklart inte låta bli ;0P...
Så, för mig är egentligen huvudsaken att det skall vara fängslande oc värt den kvart om dagen man ger, gärna roligt både för barn och vuxna, och lär man sig något eller om det handlar om julen så är det en bonus :0)
/Sarisen

Matilda sa...

Sarisen >> Debatterna som gått är intressanta i sig, men det är synd att det lagt så lite fokus på syftet - att lyfta fram barnens historia.
Fängslande i form av en deckarstory är det ju inte, men jag finner konceptet fängslande. Och jag är förvånad över den massiva kritiken, men med tanke på de höga tittarsiffrorna så måste ju majoriteten gilla den.