Julklappstipskalendern: 4. Donera till välgörenhet

Dags för fjärde advent och sista luckan i min mini-kalender.

Vet du fortfarande inte vad du ska ge bort i julklapp? Har personen allt? Är gåvan egentligen bara ett "måste" och en monetär utväxling?
Ge istället en gåva till någon som verkligen behöver den. Skänk pengar till en välgörenhetsorganisation och ge bort ett gåvobevis och medmänsklighet.

2015 har varit ett turbulent år med ofantligt många människor på flykt, terrordåd nära inpå och klimattoppmöte för att nämna en del. Till jul vill nog många av oss stänga ute alla jobbiga tankar. Men världen kommer inte bli bättre för att vi överöser våra nära och kära med massor av nyproducerade gåvor. Och handen på hjärtat, behöver din släkting verkligen en ny scarf? Ditt syskon en ny elektronikprodukt? Din partner ytterligare ett smycke?

Kan summan av en av gåvorna du tänkt ge ersättas med ett gåvobevis? Välj en organisation som du och mottagaren känner hopp och förtroende för. Kanske är det Röda Korset, UNICEF, Naturskyddsföreningen eller Rädda Barnen. 

Åldersgrupp: Socialt/politiskt engagerade ynglingar och alla vuxna som redan har en materiell rikedom.
Kostnad: Valfritt belopp.
Tidsinsats: Några minuter att fylla i ett formulär och betala.

Lucka 1: Upptäckardag
Lucka 2: Pysseldag
Lucka 3: Något hemmagjort

Kommentarer

cat sa…
Prövade det där med gåvobrev för några jular sedan. Dessutom fick de varsitt smycke, tillverkat av kvinnor i tredje världen. Tyvärr mottogs det inte väl av släktens barn. Nu skänker jag i mitt eget namn i stället.
bella sa…
detta har vi gjort flera gånger, men bara till mogna personer. tillsammans med lite blommor. jag menar, folk som har allt och är kloka uppskattar sånt. iallafall har våra vänner gjort det. träd i afrika funkar också bra, det är det vi har gett bort.
Matilda sa…
Cat >> Trist när det inte uppskattas, förhoppningsvis så kommer barnen en dag att gilla smyckena och förstå dess värde på ett annat sätt.

Bella >> Ja blommor tycks visst också gå hem, och de kan ju överleva länge med rätt omsorg - bra sidogåva! :)