Åk på skrivarläger: tips och råd

Finns det skrivbord och te på rummet?
Jag nämnde i ett tidigare inlägg att jag planerar att åka på skrivarläger under året. Jag hade inte tänkt skriva mer om det förrän möjligen efteråt, men en nyfiken kommentar från Malinmupp inspirerade mig att utveckla ämnet. Kanske är fler intresserade av att åka på ett personligt utformade skrivarinternat (writers/writing retreat på "internationelliska"). Kanske behöver just du miljöombyte för att skriva på en avhandling, dikter, examensarbete. roman, blogg, biografi... eller utföra något annat kreativt arbete.

Det finns förstås organiserade skrivarinternat både som kursverksamhet och som vistelsestipendier (t.ex. Jonseredsstiftelsen och Ellen Keys strand). Men här kommer jag att ge tips för självkomponerade skrivarvistelser. Det finns nämligen en hel del faktorer att tänka på.

Var?

 • Var vill du åka? Finns det en plats du är nyfiken på att besöka och som kan ge dig inspiration och skrivarro?
 • Känner du någon som har en stuga som du kan få hyra/låna?
 • Behöver du vara isolerad eller vara nära personer du kan bolla idéer eller äta middag med?
 • Föredrar du landsbygd eller stadsmiljö?
 • Studentrum - ibland med frukost inkluderat - kan vara ett billigare alternativ även för de som inte studerar eller är på semester. Se till exempel University Rooms för boende i Europa och på andra ställen i världen.
 • Hur enkelt kan du ta dig till platsen? Lång restid kan korta arbetstiden. Kan du åka tåg och arbeta under resan? Min första tanke var att åka till något mysigt b&b någonstans i Skotska Högländerna men det skulle nog bli för omständigt och möjligen mer lämpligt en semesterresa. Platsvalet står också i relation till tiden du planerar vara borta.

Tid och ekonomisk budget

 • Vilken ekonomisk budget har du? Detta kommer styra din resa, boendealternativ och matkostnader. 
 • Kan/vill du hyra en lägenhet/stuga/hus tillsammans med en vän/kollega?
 • Hur lång tid kan du vara borta från arbetet/familjen? Hur länge kan miljöombytet ge effektivt arbete? 
 • När behöver du miljöombyte som mest? För mig brukar mars-april vara väldigt trista månader, särskilt när våren blomstrar på andra håll.
 • Kan du frilägga schemat så att du inte måste sköta andra arbetsuppgifter eller vara tillgänglig via telefon/mail? Ställ in arbetsmail på autosvar som berättar att du är frånvarande.
 • Kan du stänga av mobilen?
 • Sätt upp ramar och mål: Hur många arbetstimmar per dag kan/orkar du lägga ner? Vad vill du åstadkomma under vistelsen - ett utkast, ett kapitel...

Praktikaliteter
 • Finns det skrivbord på rummet?
 • Behöver du tillgång till internet? Eller behöver du rent utav undvika internet?
 • Om du behöver tillgång till internet, böcker, databaser etc finns det ett bibliotek eller universitet i närheten? (Flera universitet världen runt har uppkoppling via Eduroam vilket gör att du som student/universitetsanställd kan gratis koppla upp till internet på samma sätt som i Sverige.) Fördelen med bibliotek är att du inte behöver ha en tung packning med dig.
 • Vilka måltider ingår?
 • Finns det matlagningsmöjligheter? Hur nära ligger matbutiker och restauranger?
Och glöm inte bort att du kan behöva pauser från skrivandet och skärmar. Här kan det vara trevligt att försöka hitta små belöningar i form av rekreation. Kanske kan du hitta en konsert, restaurang, museum eller motionsspår som du vill utforska.
Finns det kök eller mikro som du kan få använda för att hålla matkostnaderna nere?
Det kan förstås finnas fler aspekter att fundera kring men jag hoppas att det här är en liten hjälp på vägen. Jag återkommer med rapport senare i vår hur det fungerade i praktiken för mig.

Kommentarer

Malinmupp sa…
Så många bra idéer och möjligheter! Vilken utmärkt möjlighet att få sitta på ett fik i flera dagar och mystiskt plita på ett manuskript. Jag gillar't!
cat sa…
Hoppas att du hittar det perfekta stället för dig. En av de stiftelser du skriver om är precis i mina trakter. Där ska kommunen in och förstöra en fantastisk miljö genom att bygga om ett vackert gammalt stall till hotell.
Matilda sa…
Malinmupp >> Ja men visst låter det härligt mysigt! Egentid och arbetstid på en och samma gång

Cat >> Det hoppas jag också :) Vem vet, jag kanske kommer till dina trakter - då får vi träffas! :)
Trist med hotellet. Jag förstår inte varför de envisas med att smälla upp hotell överallt. Vem är det tänkt ska bo på dem? Om nu stallet inte ska/får vara stall längre, kanske det skulle gå att omvandla till bostäder, tänker jag... För vi är i större behov av bostäder för permanent boende, än temporärt hotellboende... Men det är ju min åsikt.
Eva Maria sa…
Intressanta punkter! Jag drömmer om att åka på någon form av skrivresa eller kurs! Det skulle passa mig med en kombination av skriva o träning. Sen har jag lätt för att känna mig isolerad, så gärna någon social aktivitet på kvällen eller lunchen!
Matilda sa…
Eva Maria >> Drömmen kan bli verklighet :)
Matilda sa…
För reflektioner efter skrivarinternatet se här: http://mystiskt.blogspot.se/2016/04/egenkomponerat-skrivarinternat-lardomar.html