onsdag 20 januari 2016

Banktid - ett parallellt universum?

Det är år 2016. Å ena sidan är det charmigt och kanske nyttigt att vissa äldre traditioner håller sig kvar och tvingar ner oss i ett lugnare tempo. Men, å andra sidan, börjar vi vänja oss vid att väldigt mycket är på något vis tillgängligt nästan när som helst. Det finns mataffärer som har öppet 7-23 varje dag, eller till och med ännu längre. Långlördagar börjar bli sällsynta nu när allt fler butiker har öppet sju dagar i veckan. E-butikerna tillåter oss att shoppa hela natten lång om vi så vill. Mobiltelefonerna tillåter oss att kommunicera var vi än befinner oss, så länge det finns täckning vill säga. E-mail gör att vi inte behöver invänta postens lådtömnings- och utdelningstider ifall vi vill ha iväg något supersnabbt.

Hur kommer det sig då, att i år 2016 så är många banktjänster otillgängliga under helger och kvällar? Varför kan inte en överföring via internetbanken till en person i en annan bank genomföras direkt (det går ju inom banken) på en fredag kväll utan sker först på måndagen? Hur kommer det sig att räkningar inte registreras på momangen utan efter någon hemlig banköverenskommelse? Här spekulerar jag, så klart, men den där magiska gränsen klockan 12.00 eller 13.00 är för mig väldigt mystisk. Jag föreställer mig att alla överföringar sker elektroniskt utan detaljövervakning, så varför kan inte räkningen registreras på eftermiddagen? Om alla räkningar och överföringar samlas på hög efter detta klockslag borde ju servrarna jobba sig svettiga varje vardagsmorgon klockan 8.00, eller när bankerna nu öppnar.

Hur kommer det sig att banktiderna är så annorlunda de andra tiderna i samhället? Är det så att banken lever kvar i ett (historiskt?) parallellt universum? Och vad gör de på banken efter klockan 14?

7 kommentarer:

thejeanettishway sa...

Ränta på dina pengar. När du klickat i din räknings betalning så dröjer det si och så många dagar ety banken får ränta på din pengar.

cat sa...

Jag säger som ovanstående. De passar på att tjäna ännu mer på dina surt ihoparbetade slantar.
Det borde förbjudas!

Matilda sa...

Thejeanettishway >> Åh, så klart! Smart av dem. Antagligen tjänar de mer på det än vad jag får i ränta från dem.

Cat >> Ja de har visst sina sätt att tjäna pengar på att ta hand om våra pengar. Att det inte är gratis kan jag förstå. Men ja....

bella sa...

visst är det konstigt! men bankerna ska dra in pengar på allt, så det är nog räntan det hänger på.
och visst är det lustigt med dom korta öppettiderna! jag menar, i dom flesta yrken måste en ju jobba trots avbrytande kunder/klienter/patienter. varför klarar dom inte av det på banken? banklivet är ett mysterium. något för dig som privatdetektiv att snoka i mer. hihihi… och varför känner jag ingen som jobbar på bank, så att jag kan fråga?!

Matilda sa...

Bella >> Samma sak slog mig - jag har inte heller någon i min bekantskapskrets som jobbar på bank eller inom ekonomi. Jag måste bredda min umgängeskrets för att kunna få svar på alla mina mysterier! ;-)

ullrika sa...

Min bank har telefonbank som är bemannad från och till åtta på vardagar. Helger är det nog inte öppet men det får la ses som okej. Det allra mesta kan ju göras via dator/mobil och bank-id idag!

Att pengarna svävar i luften och samlar ränta för någon är ju självklart. Banken måste faktiskt tjäna pengar på nåt :p

Matilda sa...

Ullrika >> Jo jo, för mig får de gärna ha stängt på helgen. Jag trodde de tjänade pengar på att få folk att låna mer än vad de kan betala tillbaka? ;-)