Bokstatistik

Det händer relativt ofta att jag skriver listor och för statistik över olika saker. Till exempel på hur ofta jag använder gymkortet per månad (pendlar ofta mellan 0-6 gånger/månad), bloggstatistik per månad, konstiga googlingar, ekonomiskt sparande och tendenser i mitt forskningsmaterial. Ni kanske kommer ihåg mina IN/UT-listor jag förde i två år. Jag vet inte om detta statistikförande kan betraktas som "normalt beteende" eller ett symptom på kontrollbehov.

I flera år har jag dessutom fört listor på vilka böcker jag läst. Från början var det bara böckerna jag läste under sommarmånaderna juni, juli och augusti, denna bokstatistik bloggade jag redan om redan 2007. 2008 började jag föra listor för hela året och inkluderade både skönlitteratur och kurslitteratur utifrån läsning-från-pärm-till-pärm-principen Sedan har jag lagt de här papperslapparna på hög och tänkt att de kan vara "roliga att ha". De enstaka gånger jag tittat på dem har varit för att dubbelkolla om jag läst en bok tidigare.
Handskrivna boklistor.
När jag förde in sista lästa boken för 2015 passade jag på att göra en graf för att se några tendenser. Jag tror mig kunna skönja skillnader beroende på vad och hur mycket jag studerat, men också i vilken livsfas jag befunnit mig i. Jag läste visst som minst under åren i England, antagligen för att kurslitteraturen bestod av artiklar och specifika kapitel. 2013 var det en del läskurser och när jag var tjänstledig för att ta hand om en sjuk släkting gick det åt en hel del skönlitteratur. Jag är nyfiken på hur kurvan kommer se ut efter forskarstudierna tar slut. Jag känner flera doktorander som likt mig känner motvilja till att ta upp en bok efter arbetstid, koncentrationsförmågan eller orken finns helt enkelt inte.
Antal böcker lästa 2002-2015.
För du statistik eller listor över något? Har du någon särskild anledning till protokollförandet?

Kommentarer

cat sa…
I flera år har jag som du fört listor över vilka böcker jag har läst, men jag har aldrig gjort något med dem efter att de blivit nedskrivna. Det är en fix idé helt enkelt. Funderar på att sluta.
bella sa…
nä, ingen statistik här inte. gillar ju inte siffor. fast jag har fått föra migrändagbok, när migränen utreddes. det är en form av statistik, tror jag.
Camilla sa…
Har statistik över husvagnsnätter, skiddagar och motion. Och så över bloggbesökare då, men den sköter ju google analytics... :)
Matilda sa…
Cat >> Fixa idéer kan ju vara lite charmiga också. Men kanske är det så att boklistorna fyller en tillfredsställelse i stunden, alltså att kunna sätta upp en bok till, och en till, men att när listan är avslutad för året är den liksom meningslös.

Bella >> Migrändagbok låter som en mycket trist form av statistik. Hoppas du fått bukt med migränen.

Camilla >> Se där! Husvagnsnätter ligger på stadiga 0 för min del, men jag har en romantisk bild av hur det kan vara på sommaren så en dag kanske... (när jag hittar någon som kan köra)