Det perfekta blogginlägget

Numera finns det ju bloggskolor att gå för att bli en skicklig bloggare. Men när jag började för snart tio år sedan var det mer enkelt, även om det fanns proffsbloggare redan då. I början hade jag kanske en naiv förhoppning om att en blogg kunde få jättemånga läsare. Jag tror jag grusade det ganska tidigt genom att skriva om tvättkorgar som aldrig sinar och en mystisk grej på väggen. Snart förstod jag grejen med att blogga, det var ju att få kasta ut alla sina konstiga tankar och få svar från helt okända men fantastiska människor.

Efter tio år i bloggvärlden så är antalet inlägg nu uppe i 1469 inlägg (inklusive detta). Ifall nu någon ville veta. Antalet besökare - både trogna följare och okända googlare - har ökat genom åren. Vissa inlägg har hamnat högt upp i söktjänsternas optimeringssystem, andra tycks ha blivit glömda. För att råda bukt med det senare finns till vänster numera en nostalgi-resa som växlar en gång i månaden.

Vilka inlägg är det då som jag fått mest "uppmärksamhet" för? Vilka mysterier är det som svensktalande googlare grubblar på? Går det att skönja ett mönster? Går det att knäcka koden för vad som är det perfekta bloggmysteriet? Mina bästa läsare, jag kan idag presentera exklusiv statistik, aldrig tidigare visad i denna blogg:
Skärmdump: Topp 10 bloggmysterier maj 2010-janari 2016.
Ett inlägg utklassar allt. Nämligen min språkliga fadäs med uttrycket raincheck. Min teori är att varje gång en person hör detta för första gången så söker de på internet, hittar min blogg, använder det dagen efter i ett en konversation, varpå den andra parten tvingas googla det, hittar min blogg, använder det dagen efter i en ny konversation, osv... I övrigt är den svensktalande världsbefolkningen intresserade av språkliga frågor, hur man kör bil, får bukt med en omogen mango och insekter, hårprodukters innehåll samt hur man tar bort sig från olika internetregister. Vissa inlägg har boostat sina siffror genom spökläsare och julkalenderstävlingssvarssökningar. Min storhetstid verkar ha varit mellan 2007-2012.

Vad handlar då det perfekta blogginlägget om? Om språk eller om mat, tydligen. Om sådant som kan förekomma i vardagliga sociala konversationer. Tvättkorgar är visst alldeles för intimt och privat. Och privata vill vi inte vara, åtminstone inte offentligt, vilket plats tio på listan vittnar om.

Så vad gör jag nu? Sadlar om till att studera språkvetenskap och blogga om mat? Nej, jag tror nog allt att jag fortsätter som förr. För det ideala blogginlägget är inte det som hamnar längst upp på sökmotorns resultatlista, utan det är den text som genererar funderingar, frågor och svar från er. Det som stimulerar en bloggemenskap. Och du som precis googlade "det perfekta blogginlägget" - lämna gärna en liten kommentar och bli en del av denna gemenskap. Ha en fin vecka så hörs vi snart igen!

Kommentarer

Anonym sa…
25500 visningar, det är inte illa det!
bella sa…
raincheck, visste inte ens om ordet. men nu måste jag naturligtvis googla det.
vad lustigt att mysterier inte dök upp på listan, för det är kul när du har mysterier på gång.
Matilda sa…
Händelsevis >> Absolut inte! En imponerande siffra. Fast det finns ju andra inlägg jag är betydligt mer stolt över som faktiskt hade förtjänat så många visningar....

Bella >> Se där, där lärde du dig något nytt! Det förekommer en del googlingar på mysterier och kanske främst deckargåtor. Men jakten på mysterier fortsätter och kan kanske klättra på listan under året.