Panta mera

Pant.
Pantsystemet är ju genialt. Folk får betala en krona extra för varje flaska och eftersom pengar är något människor tycks ha lättare att relatera till än miljö- och klimatförstöring så lämnar de flesta tillbaka flaskorna för att få tillbaka sin slant. Det får snurr på återvinningen och panten kan dessutom skänkas bort till välgörande ändamål för den som vill göra det.

Jag funderar på om det skulle gå att expandera pant-systemet för att uppmuntra återanvändning. Det lär ju finnas en gräns, om människor tvingas betala pant på varenda glas- och konservburk kanske det blir lite väl extremt (eller så uppmuntrar detta till att varor säljs i lösvikt i förpackningar som tas med hemifrån?).

Under förutsättning att de är hela och rena skulle ett pantsystem på äggkartonger, pepparkaksburkar i plåt, vinflaskor, ketchup-flaskor, nagellacksflaskor och schampoflaskor kanske vara något. Eller kanske till och med på skridskor, vinterjackor, spisar och mobiltelefoner? Det skulle kanske göra konsumtionen lite smartare? Om man inser att det finns pengar i fjolårets vinterjacka så torde man lämna in den när man köper en ny eller fundera över hur många jackor man behöver egentligen. En fungerande vitvara skickas inte till tippen bara för att köket ska renoveras. De inlämnade produkterna borde antingen gå att sälja igen eller bli till något nytt. Detta skiljer sig alltså från nuvarande regler på återvinningen där det som lämnas tillfaller återvinningsföretaget och inte får tas av någon annan.

Har ni några fler förslag på fler produkter som skulle kunna ingå i ett pantsystem? Eller är ni kanske kritiska till pant?

Kommentarer

cat sa…
Jag invänder absolut inte mot pant som koncept, men jag antar att själva hanteringen för all pant kanske skulle motverka miljövinsten. Tänk vilka enorma utrymmen som skulle behövas för att ta emot allt som skulle kunna pantas. Sedan ska stora lastbilar köra iväg med dem till ställen där de ska rengöras ordentligt, sedan ska de fraktas tillbaka till producenter o s v.
Folk återvinner förhoppningsvis redan fungerande saker genom t ex Blocket eller Tradera, eller gör som jag och dumpar äldre men fungerande elektronik på yngre generationer.
Eva Maria sa…
Jag tänker på överblivna mediciner. De ska ju lämnas tillbaka till apoteken för att inte slängas i hushållssoporna eller spolas ner i toaletten för att sedan hamna i vårt grund- och dricksvatten. Pant på förpackningarna och är det då medicin kvar i så lämnas den in samtidigt.
Matilda sa…
Cat >> Jo, i och för sig tar det en del plats beroende på hur man organiserar systemet. Idag har jag för mig att flera elektronikbutiker ansvarar för att ta emot "skrotet" också, vilket får mig att tro att de kanske har någon form av system redan. Alternativt att man sätter dessa pant-ställen i anslutning till återvinningsstationer och kan lösa delar med samfrakt.
Annonssidor och att föra vidare till yngre personer är ett bra alternativ! Heja dig!

Eva Maria >> Medicin är verkligen något som måste tas hand om på lämpligt sätt. Smart idé!
Elisabeth sa…
Jag håller med det finns mycket vi skulle kunna panta, för att jobba med återvinning lite mer.

Bra Blogg du har !

Jag läser vidare.

Ha det gott
Matilda sa…
Elisabeth >> Hej och välkommen hit! :-)