Pompei - utgrävningar och fresker

År 79 begravdes en stor stad vid foten av Vesuvio när vulkanen fick ett stort utbrott. Pompei gömdes under pimpsten. Så småningom har arkeologer grävt fram staden och det är åter möjligt att vandra längs kullerstensgator och få inblick i hur romarna levde.
Foro di Pompei med Vesuvio i bakgrunden. Torget var visst en gång täckt med vita marmorplattor, men efter de första utgrävningarna flyttades dessa och användes till annat.

Romerskt övergångsställe.
Detalj från en väggmålning.
Mosaikgolv.
Patriciervilla.
Fresk.
Tak i ett badhus.
Genom att hälla gips i askans tomrum skapat av organiskt material kunde dödsögonblicken för djur och människor synliggöras.

Kommentarer

bella sa…
så spännande att ha sett pompeji. det står på min önskelista, italien överhuvudtaget som jag aldrig varit till. såg en filmatisering om vulkanutbrotten på teve för inte så länge sen, så gräsligt men intressant.
cat sa…
Blir allt lite avundsjuk på att du vandrat omkring och fotat i den spännande och fantastiska miljö som utgörs av Pompei.
Matilda sa…
Bella >> Ja det var spännande, men hade gärna spenderat längre tid där och få gå in i fler hus än vad som hanns med denna gång.

Cat >> Du hade älskat det som fotoplats! Hoppas du får möjlighet att åka dit en dag.