lördag 16 januari 2016

Rom - romarnas och påvarnas stad

Italienresan avslutades med några dagar i Rom. Det blev många många timmars promenerande, konsert i en kyrka (med kändisspotting), Vatikanmuseerna och Castel Sant'Angelo.

Teatro Marcello.

Här bode Heliga Birgitta (Piazza Farnese).
Spanska trappan.
Taket i kartgalleriet i Vatikanstaten.

Påvens vapen med nycklar och tiara syntes överallt.
I princip varje rum var dekorerat från golv till tak. Det är påkostade målningar så påvestaten har allt haft pengar genom århundradena...
En av änglarna på Castel Sant'Angelo som från början var kejsar Hadrianus mausoleum.
Jag tyckte nästan slottet var mer spännande än Vatikanmuseerna. Det var inga köer och inte lika mycket människor. Målningarna var dessutom extremt besynnerliga och intressanta med tanke på att en hel del påvar haft borgen som sin boning. Det var något förvirrande att hitta i borgen och få skyltar. 
Utsikt över Vatikanstaten från taket.
En stor fiskmås regerade på borgens tak.
Påve Paulus IIIs sovrum. Jag vet inte om bilden är tydlig nog men spana in bilderna högst upp på väggen. Det fanns fullt med bilder på nakna kvinnor och män i borgen och anspelande på synd. Det får en att fundera över vad som hänt bakom murarna till de religiösa männens högkvarter.
Bilder från mitt förra besök i Rom finnes här.

3 kommentarer:

bella sa...

men… du kan ju inte skriva kändisspotting utan att avslöja vem?? annars, italien står på önskelistan. är nog väldigt kul för en historie- och kulturintresserad dam.

cat sa...

När jag var i Rom kunde jag inte ens se var kön till Vatikanstaten började, så all luft gick ur mig och jag vände och gick till Hadrianska mausoleet i stället.
Vackra bilder!

Matilda sa...

Bella >> Kan jag inte? Men det gick ju så bra så ;-p
Nja, en ledtråd kan jag ju ge: äldre manlig skådespelare. Jag associerar honom främst till en filmtriologi om en gård med vingar.

Cat >> Ja jösses vad kön var lång!!! Vi hade bokat via internet i förväg och tog oss snabbt in.