5 saker jag inte kan göra mig av med

Tennsoldater med högt sentimentalt värde.
Nyligen bloggade Anna om hennes strävan efter ett minimalistisk hem. I diskussionen som gick vidare i kommentarsfältet ställde Anna frågan om det fanns någon ägodel jag inte kunde göra mig av med. Ju mer jag tänker på frågan, desto mer spännande och utmanande känns den. För visst, det finns flera saker jag inte skulle vilja förlora och många jag värdesätter, men även det mest finaste arvegodset och alla foton skulle jag klara mig utan. Jag skulle fortfarande må bra utan dem. Det sentimentala sitter ju oftast i minnet och inte i själva föremålet. Det var nog en lärdom som kom av att ett djävulsansikte som en familjemedlem gjort hamnade lite på villovägar. Ett tag trodde vi att den rykt när min mammas källare fylldes med vatten och mycket fick slängas, men så dök den flera månader senare upp hos mig trots att jag letat igenom - nästan alla - skrymslen och vrår. Jag hade förlikat mig med att den var borta och plötsligt fanns den igen.

Så finns det några saker jag verkligen inte skulle kunna eller skulle vilja göra mig av med? Skulle jag verkligen kunna sälja allt och dra iväg?
Farfar-tavlan.
  1. Ett gammalt inramat förstorat foto av farfar som barn. Både bilden och ramen närmar sig de 100 åren.
  2. Ett spelbord som rest halva jorden runt. Det är rangligt men så otroligt charmigt och har en anekdotisk släkthistoria om hur det "smugglades" in mitt framför näsan på tulltjänstemännen gömd under en duk och förfriskningar till tullarna.
  3. En konstellation tennsoldater som min pappa målat. Jag växte upp med tennsoldater överallt, det var hans stora hobby som tog en hel del tid. Det fanns säkert tusentals handmålade figurer i olika lådor med tillhörande landskap. I princip allt gjorde vi senare av med, sålde till någon annan inbiten samlare. Två enheter sparade jag, de stod även på kistan vid begravningen. Sedan dess har ytterligare någon lans brutits och jag har funderat över varför jag inte valde några till. 
  4. Min bokhylla. Och här är det nog mest ekonomiskt tänk. Jag älskar min bokhylla, men det är också den dyraste möbel jag köpt. Den här ska kunna hålla i flera decennier, gärna något århundrade, då känns det så knasigt att göra sig av med den efter två år.
  5. Datorn. Eller kanske snarare mobilen. Det där med att kunna hålla kontakten med andra känns så otroligt viktigt.
Självklart finns det flera andra saker som jag håller kära av olika sentimentala anledningar. Och antagligen skulle jag välja något annat före bokhyllan om jag bara fick ta med mig fem saker från mitt hem. 

Har du något som du aldrig skulle kunna göra dig av med?

Kommentarer

bella sa…
som jag känner just nu, min käre make. och min bror.jag har förlorat så många kära att jag kommit till den insikten att jag klarar mig utan "allt" bara jag får ha mina allra käraste kvar. och jag har förlorat alla utom min make. och min bror.
Matilda sa…
Bella >> Jag förstår dig, de finaste personerna går aldrig att ersätta. Hoppas ni håller hårt i varann.
Anna sa…
Åh vilket härligt inlägg! Så mycket historia och jag som är nyfiken i en strut älskar ju att få reda på vad andra kan/inte kan göra sig av med. Tack för att du delar med dig! ✌︎
Matilda sa…
Anna >> Tack för att du var nyfiken så att jag fick tänka till! :-)
ullrika sa…
Shit det här vågar jag inte sätta mig ner å fundera på... är nämligen rädd för att listan skulle bli jättelång och det är rätt sorgligt... :p