Loppmarknadsarkeologerna

Jultallrikar - en dålig ekonomisk investering.
Jag måste bara tipsa om det nya radioprogrammet Loppmarknadsarkeologerna. Det är 10 minuters program som tittar på historien bakom typiska loppis-föremål. Första avsnittet handlade om samlartallrikar så som jultallrikar. Själv fyndade jag just ett antal Rörstrand-jultrallrikar med scener ur Nils Holgerssons underbara resa (har förresten påbörjat boken nu!) och använder till mina frukostmackor. Tydligen framställdes dessa som en bra ekonomisk investering på tiden det begav sig, men kostar idag inte många tior. Och andra delen handlade om de stora receptlådorna som jag fascinerades av som barn. Alla dessa recept som aldrig tycktes bli tillagade. Men korten var roliga att bläddra bland.

Ett intressant program i historisk och etnologisk anda. Lyssna! Själv är jag nyfiken på ifall de kommer ta upp de här Fia-med-knuff-shots-spelen från typ millennieskiftet som jag börjat se överallt på loppisar. Varje gång jag ser dem undrar jag ifall köparen någonsin använt dem. Jag kanske får bli loppmarknadsarkeolog jag med!

Kommentarer

cat sa…
Jag minns alla jular under barndomen när man packade upp en av de där vansinnigt tråkiga jultallrikarna. Har inget bra förhållande till dem helt enkelt. Brukade även få bestick i nysilver. Varför trodde den äldre generationen att en 4-14åring skulle bli glad av att få detta?
bella sa…
men så bra att du använder tallrikarna. många hade nog dom bara på väggen.
Matilda sa…
Cat >> Haha, och här har jag trott i hela min uppväxt att jag gått MISTE om något när jag inte fått silverbestick och porslin vid födelsedagar och julaftnar :D
Minns att en kompis fick detta och att si så där 13 år in på samlingen slutade just denna kollektion att tillverkas så mamman fick lämna in hela alltet och byta mot en annan.

Bella >> Jag fascinerades alltid av de upphängda tallrikarna hos de äldre personer jag besökte. Men det verkade inte så praktiskt att de samlade damm och riskerade att gå sönder om de skulle trilla ner. De gör mer nytta - och behagligt motiv att titta på - vid frukostbordet. Tycker jag.
Frida sa…
Tack för tipset! Ska lyssna på det radioprogrammet. Underbara tallrikar du köpt!