Sångtextanalys del XVI: Du kan lita på mej

För inte så länge sedan såg jag ett NCIS-avsnitt där en agent konstaterade att om någon sa "trust me", det vill säga "lita på mig", så ringde hennes varningsklockor. När jag igår åkte buss och det ur högtalarna pumpades "ja ja ja, du kan lita på mig" ringde således ett alarm hos mig. Varför vill Tomas Ledin att vi ska lita på honom? Kan vi lita på honom? Är det månne så att han sitter inne på svaret till hur vi kan skapa tillit till varandra i samhället? Och sjunger han verkligen "jag är ingen bandirektör", som i tågbane-vd? Mina bästa läsare, det är dags för ännu en sångtextanalys!

"Har inte vi
Gått och tittat
Länge nog nu på varann
Kan du hålla
Dig för skratt
Nu tar jag mod och kommer fram
Jag ska stilla din nyfikenhet
Ja, jag ska visa dig att du kan
Lita på mig"

Här ovan citerades vers nummer ett. Här får vi en bild av två personer som gått och spanat in varandra. Kanske känner de varandra eller inte, lite osäkert. Men det verkar som att sångar-jaget antar att den andra personen är nyfiken på honom alternativt lite skrattretande. Av någon anledning utgår huvudpersonen att den andra har tillitssproblem, eller att han själv utstrålar att han är en lurifax. I refrängen kör han tjatmetoden "ja ja ja du kan lita på mig". Ska man intyga någon att man är pålitlig så ska man tydligen använda sig av övertalning, inte konkret bevisning.

"Jag har en öppen famn, en tanke som är fri
Jag vet vad jag gör
Jag är inte bankdirektör"

Därpå försöker han visa att han är en öppensinnad person, fri från fördomar. Han är säger också ärligt att han nog inte är så duktig på det här med att ragga, han sitter inte inne på rätt koder. Vilket tydligen bankdirektörer gör (bank, inte ban). En alternativ tolkning här är att man inte ska lita på självsäkra bankdirektörer. I veckan fick en bank-vd avgå så det kanske ligger något i Ledins ord. Och i följande verser är det lite som att han försöker övertyga om att jag inte jobbar på bank. Till exempel talar han om att "det är nya bud varje sekund" och att de inte ska låta "tiden vara kung". Han slänger ut en date-förfrågan och påstår sig vara den som ska ta ledsteget och åtminstone påbörja ett samtal så han kan få bevisa hur pålitlig han är.

Ännu någon vers senare inser jag att det egentligen inte är explicita kärleksmetaforer som används. Det kan lika bra vara etablerande av vänskap. Kanske till och med överbryggande av främlingsskap. Eller kanske till och med en bankdirektörs avgångsbrev:

"Det regnar fallskärmar
Och vaga löften
Undanflykter och slingranden
Ja, luften är full av frågetecken
Vart tog alla hjältar vägen?"

Ledin målar upp en samtid med avgångsvederlag där folk har svårt att ge ett rakt svar eller ta ansvar. Han frågar sig vart alla hjältar har tagit vägen. Jag undrar vart den han tilltalade tog vägen? Kom hen att lita på honom? Vem är låtens-huvudperson? Vad jobbar han med om han inte är bankdirektör? Kan vi lita på varandra? Och vad i hela fridens namn handlar denna låt om?

Ps. Jag har tidigare försök att förstå mig på Ledins Släpp hästarna fria.

Kommentarer

cat sa…
Kanske är det inte alls en kärlekslåt. I själva verket kanske det handlar just om bristen på tillit mellan människor, mellan människor och institutioner och mellan människor och samhället i stort. Sångarjaget kanske är en lurigfax till politiker som vill få dig att rösta på hens parti, alternativt den som vill avslöja allt.
Är inte så värst bra på textanalys, men gjorde ett försök.
Matilda sa…
Cat >> Jag tror du har det! Kanske utspelar sig låten framför vallokalen eller i en direktsänd tv-debatt mellan politiker? Hela låten är egentligen en ironisering över populism eller om hur partier jobbar hårt på att framställa sig som trovärdiga.