lördag 5 mars 2016

Allt du vill veta om sociala medier (och forskning)

Idag kommer ett litet "reklaminlägg". En av mina vänner och en som jag brukade käka lunch med nästan varje dag har tillsammans med Daniel Miller, professor i antropologi (som jag hade som lärare när jag pluggade på UCL) nyligen avslutat ett STORT projekt om sociala medier. I drygt tre år har deras etnografiska studie undersökt hur sociala medier används jorden runt. På hemsidan Why we post finns massor av material, gratis böcker att ladda ner* och en online-kurs att registrera sig på för den som vill bli än mer kunnig på ämnet.

Här kommer en liten introduktionsvideo:

Det är ett så himla stort och imponerande projekt som fått mycket uppmärksamhet i media den senaste veckan. Det fina är också hur de använder forskningsmaterialet och resultaten för att sprida vidare och verkligen interagera med världen. Såväl doktorander som postdocs har varit involverade, och det är ju en fantastisk ingång till en akademisk karriär. Jag är inte avundsjuk, eftersom jag vet vilket enormt hårt jobb som ligger bakom. Men ändå, det är så här forskning ska komma till nytta. Det är en helt annan attityd än "ingen läser en avhandling". Målet måste ju vara att intressera allmänheten att på olika vis ta del av forskningens resultat.

Det är kanske dags för mig att börja fila på hur jag på ett kreativt vis ska nå ut i världen - nåja, Sverige - med min avhandling.

*Boken How the World Changed Social Media går troligen att beställa via Bokus här.

4 kommentarer:

bella sa...

oj, det lät avancerat det här. men jag ska kolla vidare, kanske att jag fattar lite eller lär mig nåt!

Matilda sa...

Bella >> Förhoppningsvis är det mindre komplicerat än det verkar. :-)

cat sa...

Ska se om jag får tid att läsa studien.

Anonym sa...

Hei! All three books from Prof Miller's Why We Post Project are available to download free from ucl.ac.uk/ucl-press as well as in print :)

There will be 8 more in the series in the coming year- and all of the titles will be available as free downloads (if you'd like to be told when these come out, sign up at bit.ly/whywepostbooks) :)