Dagens experiment: Knäckebrödstest

De två knäckesorterna. Ena sidan.
OBS! Detta är inte ett sponsrat inlägg. Jag har medvetet valt att inte skriva ut tillverkarens namn.

Experiment: Undersöka skillnaderna mellan normalgräddat och brungräddat knäckebröd. Eller hårdbröd som vissa säger.

Bakgrund: Knäckebröd är en del av svensk matkultur. Åtminstone om man ska tro den bild vi kablar ut utomlands. Det var ju i ett knäckepaket som pengarna i Sällskapsresan smugglades ut. Men vad är egentligen skillnaden mellan brungräddat knäckebröd och normalgräddat knäckebröd? Eller handlar det om att erbjuda olikfärgade förpackningar för att kunna ta upp mer hyllutrymme i butiken?

Hypotes: Att det brungräddade har en mörkare brun nyans, möjligen någon smakskillnad.

Metod: Undersökningen bestod av tre faser. 1) Granskning av de två paketen. 2) Granskning av utseendet av knäckebröden. 3) Smaktest, först som naturella och därefter med enbart normalsaltat smör som pålägg.
Och andra sidan. Här syns att den vänstra - den brungräddade - har en något mörkare yta.
Resultat: I butiken kunde ingen prisskillnad märkas. Väl hemma studerades först förpackningarna. Det ena är gult och det andra är blått, som svenska flaggan. Dalahästen indikerar ursprungslandskap. Ingredienser och näringsinnehåll är exakt samma. Det brungräddade sägs ha "gräddats lite extra varmt" och lanserades på 60-talet medan det blå paketets recept stammar från 1800-talet.

När paketen öppnas och bröden tas ut skådas först ingen skillnad. De två tycks ha exakt samma nyans. Men så vänder man på dem och då är det brungräddade något mörkare, som om det varit inne i ugnen lite för länge och bränt sig lite lätt. Smaktestet var en tuff utmaning för smaklökarna, det var knäckesmak mot knäckesmak. Det brungräddade tycktes dock ha mer distinkt smak, tänk er en brändhetssmak. 

Kommentar: En svag besvikelse infann sig då skillnaderna var relativt små. Detta kan i och för sig bero på testarens bristfälliga smaksinne. Smakens intensitet torde bero på kombination av pålägg och dryck. Den logiska följdfrågan är - givetvis - varför finns det inget rött paket i kollektionen? Som bonus så kan den som undrar vilken sida knäcket ska smöras på läsa här.
***
Som ni kanske märker har jag gjort en liten bakgrundsförändring på bloggen. Det är trots allt jubileumsår (10 år i september) och jag har sökt en mer detektiv-lik bakgrund. Eftersom alla browsrar verkar ge bloggen olika versioner undrar jag ifall det är någon som har svårt att läsa texten eller om det ser konstigt ut? (Den där rutan vid titeln är jag medveten om, beror på att jag inte annars får det externa statistikprogrammet att registrera besök som görs via mobiltelefoner.)
Blogglayouten enligt Blogger.

Kommentarer

cat sa…
Oj vilken skillnad i utseendet av bloggen! Tjusigt!
Jag måste erkänna att för mig så är knäckebröd knäckebröd och det ska nog krävas en väldans massa skillnader för att jag ska känna olika smaker. Brukar konservativt nog alltid köpa samma enkla sort som jag äter till frukost och ibland skojar jag till det med lite dyrare och finare som jag då äter till kvällen.
bella sa…
knäckebröd, ja. äter väldigt lite bröd överhuvudtaget, men lite knäcke slinker ner ibland. men jag köper gott knäcke från små bagerier, för dom är mycket godare än dessa från leksand och vasa. dom senare smakar ju typ papp. och ja, jag har smakat på papp, riktig papp.
f.ö. tror jag nog att det är samma knäcke som du testat, men olika gräddningstid. och det kan väl vara ok, för den tiden jag åt bullar gillade jag dom välgräddade bäst. egentligen då, viktigast är att man äter det man tycker är gott.
eftersom jag gillar chips, testade jag vanliga med extra stora, när dom kom, och det visade sig som så att dom extra stora inte var större än dom vanliga! naturligtvis påpekade jag detta för fabrikanten, men det hade jag inget för. lite plåster på såren kunde man väl ha fått.
det är kul med att testa vardagen, man kan bli förvånad, men av helt andra skäl än dom man förväntade sig. hahahaha…
Matilda sa…
Cat >> Tack - När man snart fyller 10 så behöver man bli lite mer "vuxen" ;)
De dyrare knäckebröden upplever jag ha mer smak, kanske pågrund av salt, frön och örter. De är roligare att experimentera med än de mer vanliga, då kör jag ofta på samma precis som du gör.

Bella >> Ja men ibland handlar det mer om att skaffa mer hyllmetrar i butiken än att faktiskt utföra någon förbättring.
Papp låter inte så gott att äta ;)
ullrika sa…
Vilket underbart test! Gillar särskilt att du gör det helt seriöst :)

Å oj så fint här är! Vårrenovering kanske?
Matilda sa…
Ullrika >> Jajamensan, det ska göras seriöst och noggrant ;)
Jepp, in med lite vårkänsla!