måndag 28 mars 2016

Matilda 11 år matbloggar

För några veckor sedan bloggade jag om jag på lågstadiet föreställde mig "förr i tiden" och en bild visade vad man åt på bondestenåldern. Tydligen hade vi matkultur på schemat långt innan tv-programmet Historieätarna var påtänkt. I mellanstadiet fortsatte - om vi ska tro det arkeologiska material jag kommit över - denna undervisningsform. En uppgift var att göra en kontrasterande meny mellan dagen och "förr".
Matildas (11 år) favoriträtt.
Till huvudrätt önskade jag mig friterade kycklingkuddar, ris och sötsursås. Jag älskade detta och beställde detta varje gång vi åt på kinesisk restaurang. Jag tror aldrig jag beställde något annat. Efterrätten skulle bestå av mammas rabarberpaj och glass, vilket forfarande är en klockren favorit. Dryck till detta var Life med apelsinsmak.

Gällande menyn från förr vet jag inte hur mycket som är fakta och hur mycket som är fantasi. Jag misstänker att det kanske handlar om någon gång mellan 1500-1700-talet. De komponerade menyerna gäller för bönder och adelsmännen men inte de längst ner på den sociala skalan.

Bönderna åt saltad fisk med bönor alternativt stekt höns i ättika. Till efterrätt fick de päronmos eller äggakaka. Allt sveptes ner med öl.

Adelsmännen däremot lyxade till det rejält. Huvudrätten bestod av val mellan rimmad oxbringa, stekta påfåglar med utslagna stjärtar, köttpastejer eller hönsaladåb med mos (jag kan orimligt ha vetat vad något av detta var vid denna ålder). På efterrättsbordet serverades "stora marsipantårtor med kanderade syrener eller struvor med russin och mandel". Till detta fanns vin i dryckesglasen.

Fick ni också göra historiska menyer i skolan?

2 kommentarer:

cat sa...

Jag kan se dig leda ett historieätarprogram framöver :-)

Matilda sa...

Cat >> Hehe, absolut. De har ju inte kommit till 2010-talet än, så när det är dags för det avsnittet så borde jag ju absolut få vara med ;)