Att spola eller inte spola

Sedan väldigt många år har många toaletter haft två sätt att spola: mycket eller mindre. Detta för att minska vattenförbrukningen, vilket är smart. Alternativen brukar manifesteras med en hel eller en halv cirkel. Den här toaletten (en ny sådan) verkar dock bara ha stor spolning eller stor spolning. Dessutom har den - vilket den översta symbolen visar - möjligheten att stoppa in en städ-stav som gör att toaletten doserar ut rengöringsmedel med spolningen. Jag antar att den inte vill vara miljösmart, eller?
Apropå spolning så har jag funderat på hur kulturellt olika det är. I länder med mycket torka, till exempel Australien (men kanske numera även Öland och Gotland som har extremt lågt grundvatten just nu) solar man inte nödvändigtvis efter varje toalettbesök. Även duschvatten kan sparas för att återanvändas som spolvätska. Eftersom vi - i alla fall större delen av landet - inte har vattenbrist (ännu) känns inte detta lika självklart. I synnerhet inte på delade toaletter. Istället för att tänka att männen som inte spolar efter sina "ettor" är vattensparare, så rynkar vi gärna på näsan och tycker det är ofräscht. Kanske är detta en generationsfråga. 

Själv är jag pinsamt beroende av spolande och fräscha toaletter. Tanken på bajamajor, utedass eller - än värre - tälta i naturen utan tillgång till faciliteter är nästintill obehaglig. Jag borde verkligen jobba med detta. Situationen på de stora öarna kan ju mycket väl bli ett problem för fastlandet en dag i framtiden. Och då lär spolandet i vattenklosetten bli en dyr lyx...

Kommentarer

Camilla sa…
Jag har tänkt en hel del på detta med vatten och förbrukning när vi är i vår husvagn. Förbrukningen blir en helt annan när allt vatten ska bäras innan och efter man använder det. Tankeväckande. Dessutom kan jag lätt låta bli att duscha i några dagar när jag måste gå en bit för att komma till duschen i servicehuset.
cat sa…
Snålspolande toaletter är ett gissel enligt mig, för det är som att vrida ur tårkanalen på en hamster och tro att det ska hända något. Får spola minst tre gånger för att nr 2 med papper ska försvinna ner i rören.
Matilda sa…
Camilla >> Jag kan verkligen föreställa mig att det blir så mycket mer konkret, materiellt och kroppsligt nära när en måste bära in vattnet själv.

Cat >> Det är då man behöver den där hinken med sparat duschvatten ;-)