Den rena taxibilen

För några veckor sedan åkte jag taxi, vilket inte hör till vanligheterna men inträffar när tidslogistiken inträffar. Ibland uppstår det samtal med föraren, men det är ofta beroende på dennes samtalsvilja då jag själv har lite svårt att initiera samtal med folk jag inte känner och behöver någon annan som är drivande. Nåväl, den här föraren hade jag nog åkt med tidigare och då vädret inte var det bästa kom vi in på kraven att hålla taxibilen ren. Bilen är ju både chaufförernas och taxibolagets ansikte utåt. Som jag förstod det stod det i kontraktet att bilen skulle hållas ren. Föraren menade att slaskvädret som då rådde gjorde detta väldigt svårt. Själv nöjde hen sig med att tvätta den en gång om dagen, då det var bolaget som i slutändan betalade för alla tvättar, men det fanns visst kollegor som gjorde det flera gånger om dagen.

Samtalet kom in på hur renligheten och dess ideal också blivit lite av ett krav på kunderna. Att det fanns de som knappt ville röra i bilen ifall den var smutsig. Och visst, ett smutsigt yttre kanske skapar misstänksamhet om hur det ser ut inne i bilen. Samtidigt är det ju lite absurt att ständigt tvätta bort spår av väderlek, natur och avgaser. Renhet blir någon slags statussymbol och maktposition över det "orena".

Ett litet tankeexperiment: Hur ofta sitter man inte på tåget eller bussen och rutan bär spår av väder och vind? Eller flottfläckar från någon tidigare resenärs hårsvall på rutans insida? Relativt ofta ändå, skulle jag vilja påstå. Men inte kräver vi att kollektivtrafiken ska hållas ren för att utsikten ska vara bästa möjliga. Nu vet jag förstås inte hur ofta bussar och tåg tvättas utvändigt, men om de skulle rengöras varje dag vore det innebära massor av vatten (apropå förra veckans vatten-inlägg). Men till skillnad av kollektivtrafiken som fraktar tusentals resenärer varje dag finns det alltså normer i samhället som sätter krav på att taxibilen ska hållas ren för betydligt färre kunder. Ju orenare för miljön desto renare yttre?

Kommentarer

Åsa sa…
Hej! Har väl inga större erfarenheter när det gäller taxirengörning, däremot tåg. En viss herre vi känner var tokig i tåg och hittade den här "en natt på SJs fordonsdepå". https://www.youtube.com/watch?v=79A4I5pNZPM Om du nu vill utforska ämnet närmare.
bella sa…
här hamnar jag onekligen i trångmål. gillar ju renlighet, men till vilket pris? har inte funderat över det vad gäller just taxi. vår egen bil tär nog inte så mycket på vattentillgången, vi är otroligt slöa med att tvätta bilen.
och jag tycker det är jätteäckligt med smutsiga tåg, bussar osv. fy fabian. dom som nyttjar som borde inte äckla ner så mycket. för det är nog så att dom rengörs dagligen, men nergrisarna behöver fostras.
Matilda sa…
Åsa >> Sådan tur att det finns entusiaster som både gör och har koll på dessa videos! :D

Bella >> Det är spännande att börja vrida och vända på självklarheter och normer, särskilt i relation till den frågan du ställer "till vilket pris?"
Lorta ner tycker jag folk kan göra i sitt eget hem där de själva ansvarar för att städa.