Durham - om reliker på turné och ananas som statussymbol


Ett av mina stopp under min vistelse i Storbritannien var Durham. Det är en fin stad men jag hade nog förväntat mig lite mer. Kanske var jag där vid fel årstid, det var ganska grått och inte mycket grönt så här norr ut. Den äldre stadsdelen som är som en ö med slottet och katedralen är ganska mysig. Här finns det en hel del snirkliga kullerstensgator och många butiker.
Till vänster på bild syns byggnaden som sedan länge hyser en inomhusmarknad, eller saluhall. 
The Journey av Fenwick Lawson. Som jag förstår det föreställer det munkarna som reste runt med St. Cuthberts kista innan han till sist fick sin slutliga vila i Durhams katedral. 

Att gå längs vattnet var fint.
Slottsområdet. Till vänster syns den byggnad som hyser de allra äldsta delarna av slottet. "The keep" uppe på kullen är dock inte originalet utan en viktoriansk konstruktion som byggdes för att inhysa studenter, vilket den ännu gör.
Slottet kan endast besökas med guidad tur. Det stammar från "the norman period", nästan 1000 år sedan, och byggdes som försvarsfästning. Därefter har den byggts om i perioder. Blev hemvist för the prince bishop, en unik titel för England. På 1800-talet testamenterades den sista innehavaren slottet till universitetet och är numera studentboenden. När det är lov går det att bo här som bed and breakfast-gäst. En anmärkningsvärd sak är att det finns ett kapell från den normandiska perioden som av någon anledning blev igenmurad och bortglömd, dold under marken och nybyggnationer. Flera hundra år senare hittades kapellet då man skulle bygga en passage men då visste man först visste man inte vad det var så studenterna förvarade sina cyklar här. Cyklarna försvann när det gick upp vad det handlade om och slottet blev kulturminnesmärkt. I kapellet finns dekorationer som visar på berättande bildkonst, den enda från denna period. Bilderna föreställer bland annat en gepard och en sjöjungfru. En port från samma tidsperiod med alla dekorationer har också bevarats för att någon tyckte den skulle döljas bakom murbruk. Även denna port hittades senare av en slump. En rolig grej är att en trappa från slutet av 1600-talet är dekorerad med ananasfrukter snidade i trä (fast det är inte helt uppenbart att det föreställer denna frukt). Då åt man visst inte frukten utan det var något man visade upp för att imponera, för att visa att man hade kontakter med "nya världen". Guiden hävdade - möjligen med viss skämtsamhet - att biskoparna som uppenbarligen hade råd med att ha ananas till och med kunde hyra ut dessa till andra som hade ett behov att stoltsera med ananas.
Durham Cathedral i Lego.
Katedralen är stor och imponerande. Här är St Cuthbert begravd. Fast det är inte hans ursprungliga gravplats. Först var han begravt på Lindisfarne (eller the Holy Island, som jag tidigare bloggat om) men efter vikingarnas härjningar bar några munkar runt på kistan i sju år. Till sist hamnar han alltså i Durham där han lär ha fått en imponerande sarkofag i guld. Den fick han förstås inte behålla när Henry VIII genomfört sin reformation och lade beslag på allt värdefullt som fanns i kyrkans ägo. I katedralen finns också en trevlig giftshop...

Det rådde fotoförbud inne i katedralen men Lego-varianten gick bra att fotografera. Tittade man riktigt noga så såg man att även insidan var rekonstruerat enligt originalet.
Tealicious - ett trevligt ställe att fika på.

Kommentarer

bella sa…
en resa helt i mitt tycke. kul att du skriver såna här intressanta inlägg. och alla bilder! och ett härligt avslut med ett fik. helt i min smak!
Matilda sa…
Bella >> Kul att du gillar det :-)
Det kommer minst ett till från denna resa, och säkert fler från framtida äventyr.
cat sa…
Älskar kullerstenar och snirkliga gränder, i alla fall när jag är turist.
Fina bilder från den gamla staden!