Budgettips för maskeradoutfit

I helgen var jag på en fest med temat balkandisco. Alla uppmuntrades att klä upp (ut?) sig utifrån devisen "extra allt". Att ha teman som balkan är givetvis inte helt oproblematiskt eftersom det kan befästa stereotyper, men åtminstone en av arrangörerna har sitt ursprung från Balkan så det kändes ganska okej. De flesta - och nu pratar vi i åldrarna 29-60 - hade verkligen gått "all in" vilket var superkul. Det var lääänge sedan jag dansade i fyra timmar nästan nonstop.

Balkanoutfit à la garderoben: Blus, sjal, kjol, bälte, smycken och blomhårband.
Ska man på temafest är det lätt att känna att man "inte har något" som passar. Så tänkte jag först. "Jag har ju inget som är 'balkan'!" Men, jag är övertygad om att en grundlig genomsyn av garderoben kan resultera i en unik och passande kreation. Vid behov finns det loppisar, men här tänkte jag fokusera på vad som kan göras utifrån vad som redan finns. Alltså en outfit som är både ekonomisk och hållbar i den mening att du inte ska behöva köpa något.

Steg ett är att hitta en idé. Vilket kan göras enkelt genom att titta i böcker, tidningar eller bildgoogla. Försök sedan att hitta en grund att utgå från i egna garderoben, t.ex. utifrån färg, mönster, material eller klädesplagg. Därefter kan du börja söka efter kombinationer som du inte gör till vardags. Kanske fungerar favoritskjortan finfint genom att knäppa upp några knappar eller kompletteras med en väst eller skärp.

Som extra krydda kommer accessorerna. Från en släkting har jag en hel uppsättning märkliga föremål och smycken som jag för några år sedan inte riktigt visste vad jag skulle göra med. På sistone har de dock förvandlats till en guldgruva för just olika slags teman. En gammal medalj prydde en gång en kollega som spelade drottning och en hatt blev teaterrekvisita. Nu kunde jag botanisera i gömmorna igen och använda ett halsband, ett berlockarmband och en sjal. Därtill fick jag användning av en fin blus från min mammas ungdomsår och en brosch från när jag dansade folkdans som barn.
Accessoar: ärvt berlockarmband med souvenirhängen som jag aldrig trodde skulle komma till användning, men som nu flick bli passande klirr runt handleden.
Känner du fler som ska gå, varför inte göra det till ett gemensamt projekt och låna av varandra. Kanske blir du mer inspirerad av att titta i någon annans garderob än din egen.

Vilka är era bästa maskerader och temafester?

Kommentarer

cat sa…
Bra tips. Tillhör dock den tråkiga sortens människa, som helst inte klär vare sig upp mig eller ut mig. Det förstnämnda inte i så stor utsträckning i alla fall och det sistnämnda, typ aldrig.
Tycker att du lyckades bra med din outfit!
Matilda sa…
Cat >> Du behöver inte vara en tråkig människa för det, du har kanske helt enkelt andra intressen :)
Tack :)