Det största mysteriet av alla?

Jag läste precis i en bok där det i ett exempel diskuterade vinnarna och förlorarna i ett krig. Att tala om "vinnare" och "förlorare" är något märkligt i min mening. Visst, i allmänt tal brukar det hävdas att den som haft störst muskler, den som varit uthålligast, den som bombat mest, den som lyckats få den andra parten att gå med på ens villkor etc, det är den som "vunnit".

Men när det kommer till krig finns det väl egentligen bara förlorare. Att det ens uppstått ett krig är ju ett stort misslyckande i fråga om kommunikation, diplomati, mänskliga rättigheter, demokrati... Alla sidor förlorar (oftast) människoliv, infrastruktur, trygghet, pengar, naturresurser och jag vet inte vad, alldeles i onödan.

Ett av de allra största mysterierna kommer nog - för mig - förbli varför det finns de som suktar efter krig, de som hotar med krig och de som är oförmögna att avsluta krig.

I övrigt vill jag passa på att tipsa om lite söndagsläsning om fulhet och klass av Kristofer Ahlström i dagens DN.

Kommentarer

cat sa…
Dessvärre är krig något som har följt människan genom årtusendena. Det är ju så att det alltid finns och har funnits grupper/samhällen/män, som ger sig själva rätten att med våld ta det som inte är deras. Anledningen är nog att vi inte är så intelligenta och utvecklade som vi gärna vill tro. Vi är inte mer än hårlösa apor som känner oss hotade av andra apor och eller vill ha det som de andra aporna har.

Jag är nog något av en pessimist i den här frågan.
Hästar är för övrigt likadana. Vissa individer/grupper av hästar bestämmer med järnhand (järnhov) över de andra i flocken. Individer ur andra flockar, bemöts ofta med misstro eller ren fientlighet.
Matilda sa…
Cat >> Intressant med hästarna.
Lustigt egentligen att mönstret upprepar sig årtusende efter årtusende. Lite som att "historia är historia, det kommer bli annorlunda DENNA gången"...