Mysteriet med skräppost

De brukar komma lite då och då, de här mailen som utger sig för att vara personliga meddelanden men som bara är spam. De hamnar automatiskt i skräpkorgen, det enda jag behöver göra är att tömma den utan ens behöva öppna breven. Mailboxen skvallrar om rubriken och inledande meningen. De senaste veckorna tycks de ha ökat och de har alla några gemensamma nämnare. De är på engelska, de riktar sig direkt till mig med för- och efternamn och många kommer från en "Maddison". Därtill tycks två ämnen återkomma: att jag fått ett jobb eller att de flera gånger försökt kontakta mig om en presentkortsvinst.

Jag förmodar att det är en robot någonstans som massmailar ut alla dessa skräpbrev. Men ändå, vilket nöje får man ut av detta? På jobb varnar de titt som tätt om phishing-mail (så kallat "nätfiske") med farliga länkar som kan göra att du tappar kontrollen över din dator. Där har jag också märkt en tendens av att företag scannar av alla mail på hemsidan och sätter upp dem på en maillista. Jag blir ofrivilligt prenumerant på saker som inte är av intresse men på grund av just nämnda phishing-exempel känns det inte helt lätt att trycka på länken för avprenumerera.

Därtill händer det då och då att personer med samma namn som mig av misstag (eller är det kalkylerad spam igen) registrerar min privata emailadress på de mest märkliga sakerna. Jag har tydligen blivit medlem på Spotify, i barnboksbokklubbar, på jobbsökarsidor, blivit prenumerant på turistutskick och skickat in tävlingssvar till någon vintidning. En anledning kan vara att Gmail inte särskiljer på adresser med en punkt i. Så ett mail tilll adressen hej.hopp går också fram till samma inbox om du råkar skriva hejhopp. Jag misstänker att mina namnar (denna ordform av "namne" är korrekt enligt SAOL) missat en initial eller en siffra.

Det hela är förbryllande. Och stundtals förargande. För jag misstänker att det aldrig helt går att gardera sig mot spam. Eller?

Kommentarer

bella sa…
det dräller av skräppost hos mig! dom flesta vill sälja sex eller sexmedel. och så tiggarbreven förstås. och sen såna där från skatteverket, banken, posten och gu´vet. jag bara kastar dom. det ska vara livsfarligt att klicka på nån länk på dom. och dom där lustiga där man själv står som avsändare… undrar hur det funkar? av ondo är skräpposten iallafall.
Matilda sa…
Bella >> usch och fy för all spam!