Sångtextanalys del XVII: Varför är du i Göteborg?

Låtar som har en fråga i sin titel är ju som upplagt för en analytisk dissekering. Härrom dagen spelade de Varför är du i Göteborg? på radion. Jag hade aldrig hört låten förut och lyssnade egentligen inte på texten men uppfattade ändå frågan som ställdes av - enligt uppgift från programledaren - Niklas Strömstedt. Enbart titeln ställer ett antal frågor:
  1. Vem är personen i Göteborg?
  2. Varför är personen i Göteborg?
  3. Var är personen sjunger och varför är denne inte i Göteborg?
  4. Varför skrivs det så himla många låtar om just Göteborg?
Jag nosade upp texten på internet och presenterar första versen:


"Jag stänger dörren kommer hem,
det luktar fan,
hon steker strömming nu igen
det är något med fläkten som är fel
På nästa möte ska jag klaga,
Den ena katten i mitt knä,
den andra surar runt på golvet här brevé
Är som en gubbe i en film,
du skulle skratta om du såg"

Här luras man först att tro att Strömstedt sjunger om personen som steker fisk, men det verkar snarare handla om en granne och att ventilationssystemet i huset har havererat. Men sångaren verkar vara en ordentlig människa som går på bostadsrättsföreningens möten (alternativt hyresgästföreningens möten, det specificeras trots allt inte vilken sorts boende det är). Dessutom har han två katter. Det kan ju vara bra att veta. Att han har katter alltså. Refrängen ger lite mer information som kan vara bra att anteckna om man tillhör intresseklubben:

"Och 47 mil härifrån
checkar du in och får ett rum
Varför är du i Göteborg?
Jag ser på nyheter och sport
du kommer ringa om en stund
Varför är du i Göteborg?"

Efter lite efterforskningar så visar det sig att distansen mellan Göteborg och Stockholm är 471 kilometer varpå det kan vara rimligt att anta att den sjungande parten befinner sig i huvudstaden. Personen som är i Götet verkar ha lyxen att på hotell. I vers två framkommer en vardagstristess hos den sjungande som letar efter godis men hittar bara tomat och majonäs. Det kan handla om en gräsänkling som är för lat för att handla eller ett barn vars förälder inte fyllt upp kylskåpet innan sin jobbresa.

Vers tre ger de flesta svaren vi sökt:

"Mariatorget ligger öde,
Men avenyn är säkert full av folk
Du är det bästa som jag har
och om ett dygn är det bara timmar kvar
det är så tråkigt utan dig
jag måste nog gå ner och handla"

Jajamensan, personen befinner sig i Stockholm. Det verkar vara en väldigt stark saknad till en person som bara är borta två dagar. Men personen tar sig i alla fall i kragen och går och handlar mat i affären. Det var väl för väl. Således har vi kommit fram till följande svar på ovanstående frågor:
  1. Troligen sambo/partner/käresta.
  2. På kortvisit, kanske med jobbet eller en vän. Eller så behöver hen bara lite paus från den andre. Personen bor alltså inte i Göteborg då det indikeras att personen är tillbaka om lite mer än ett dygn.
  3. Sångaren befinner sig i Stockholm och behöver ta hand om katterna, därav distansen.
  4. Inte den blekaste aning. Det finns ju en uppsjö sånger om Stockholm, Malmö och i synnerhet om Göteborg att kvoten torde vara fylld för åtminstone ett decennium framöver. Det är kanske dags för en sång om Pajala eller Bräkne-Hoby? Eller det finns kanske redan?
Några reflektioner från er läsare?

Kommentarer

cat sa…
Har faktiskt inte så stor koll på sånger som handlar om svenska städer överhuvudtaget, så några egentliga reflektioner har jag inte. Jag undrar mest över varför man skriver en låt som verkar vara så konstig. Det verkar osunt att längta så vansinnigt mycket efter någon som är borta drygt ett dygn!
Matilda sa…
Cat >> Haha, bra poäng. Det är en väldigt kort tidspann för att skapa så stor saknad. Å andra sidan kan jag tycka att det är lite charmigt att låtar kan handla om så triviala och vardagliga ting som att klappa katter och hur grannens dofter tränger sig igenom dåliga ventilationssystem.