Tid för tandläkartid

Igår var jag hos tandläkaren och det gick undan i raketfart. Tandläkaren tog som vanligt sina fyra röntgenbilder, tittade på sin skärm, tittade lite i munnen och tog bort en del tandsten. Sedan var det klart. Ungefär samma process som förra gången för två år sedan. Det låter kanske inte så märkvärdigt eller ens mystiskt, men de här fem minuterna (om det ens var det) kändes som väldigt kort tid.

Förr om åren gick jag hos en privattandläkare, men som student blev det lite väl dyrt och jag fick alltid väldigt ont i munnen efter behandling av diverse instrument och tandtråd. Och då talar vi inte heller om någon operation utan en vanlig undersökning som säkert tog 20 minuter eller så. Efter flera år här bytte jag tillbaka till folktandvården och var nöjd med de undersökningarna. Det gjorde lite mindre ont, kostade mindre och påminde väl i stora drag om undersökningsförfarandet hos den "privata" tandläkaren. Så när jag då flyttade till där jag nu bor, i ett helt annat landsting, kändes folktandvården som ett självklart val. Pluset var dessutom att de hade tider på kvällar och helger. Men  undersökningarna går alltså superfort. Första gången var jag till och med tvungen att fråga om de där mikroskopiska hålen som den förra tandläkaren tycktes hitta i mängder, vilket ledde till en ny granskning på datorn och ett konstaterande att det inte verkade vara något allvarligt. 

Min fråga är hur lång tid en tandläkartid normalt sett tar för er? Och vad ingår i en vanlig återkommande undersökning? Är det kanske tid för mig att byta tandläkare igen?

Kommentarer

Anonym sa…
Tycker det låter ungefär som mina undersökningar hos Folktandvården. Kanske att det tar lite längre än 5 min men definitivt inte mer utfört än de fyra bilderna, föra in i datorn, ta bort lite sten och skrapa lite på tänderna. Ibland frågar de om jag dricker saft eller röker och sånt. Är du i övrigt nöjd så behöver du ju inte byta bara för att det går fort. Fort kan ju vara bra med, då är man därifrån snabbare och kan boka sina besök på lunchen :-)
cat sa…
Mina undersökningar hos privattandläkare har aldrig understigit 20 min. Det är tandtrådande och tandstensskrap, röntgen och putsning.
Matilda sa…
Händelsevis >> Ja givetvis behöver det inte vara dålig kvalité på snabba undersökningar. Men fem minuter vart annat år jämfört med kanske 10-15 minuter varje år på förra folktandvården, ger känslan av att något saknas. Men kanske ska jag se det positivt, att jag sköter mina tänder bättre numera? ;)

Cat >> Tidsapekten är kanske en faktor bakom varför det är "lite" dyrare hos privattandläkare.