Hur återvinner jag kläder på bästa sätt?

Jag tycker mig ha läst mycket om att vi slänger för mycket textil i soporna, det vill säga en hel del kläder. Det lär gå åt enorma mängder vatten att göra jeans och inte minst massa färg till alla tyger som ska ha olika nyanser. Det finns förstås både mer och mindre hållbara plagg, så väl i i kvalitet som i produktion. Därtill kommer klädaffärer med nya kollektioner stup i ett som sedan reas ut.

För att öka återvinningen av textilier så ska det numera gå att lämna in kläder på vissa återvinningscentraler och i flera klädkedjor. Det jag längre grubblat på är vilken sorts kläder de egentligen vill ha. Som jag förstått det är det hela kläder. Och då är det som att lämna till secondhand-butiker, de vill ju ha hela och rena kläder. Men vad ska jag göra med de kläder som inte är "dugliga"? Alltså urtvättade linnen som blivit genomskinliga, underkläder vars resår som givit upp, t-shirts som sadlat om till sovtröjor och därefter till skurtrasor, jeans som är lappade och lagade...? Kan all sorts textil återvinnas och exempelvis bli till nya plagg eller trasmattor? Är det tänkt att sådant ska gå till brännbart?

Kommentarer

cat sa…
Om du kommer på svaret får du gärna meddela mig, för det är i det skicket de flesta av mina textilier också hamnar i, innan jag ska göra mig av med dem.
Camilla sa…
Jo det ska gå att lämna in det slitna för återvinning. Men frågan är var, jag är osäker på det. Eller jag har nån vag bild av att H&M:s insamlingslådor kan ta emot sånt men det kanske är helt fel. Och det måste ju finnas fler ställen!
Matilda sa…
Cat >> Ja det här måste ju vara ett relativt återkommande fenomen hos många, konstigt att det ofta utgås från folk slänger men inte sliter...

Camilla >> Får kanske kolla upp det där med H&M. Tar de bara emot sina egna kläder? För i så fall är det kört för min del, handlar aldrig där...