Hur äter man en falafelrulle med värdighet?

Oumph-rulle
Jag tror att det har blivit dags att ta diskussionen nu. Allt för länge har jag skämts i min ensamhet. För det är helt enkelt inte möjligt att äta en falafelrulle (eller kebabrulle/rull-kebab) med bibehållen värdighet. Innehållet från den välfyllda rullen trillar ur, sås sipprar mellan fingrarna och det är nästan snudd hakklappstvång. Och då har man bara hunnit halvvägs genom den måltiden! Den sista och svåraste biten är kvar. För längst ner på rullen så sitter brödet ihop med pappret eftersom det är någon snillrik rullningsmetod som gör att det alltid är så. Och i de flesta fall har en massa sås samlat sig här. Hur det är tänkt att äta denna sista slatt i offentligheten är helt obegripligt för mig.

Och när vi ändå är på ämnet falafel och andra mat-rullar. Varför det ständiga behovet att rulla den i flera lager? Eller vänta, jag förstår att det behövs flera lager för att såsen halva såsen ska ha hamnat i knäna innan man hunnit ta första tuggan. Det är väl snarare lagrets material som är märkligt. På vissa ställen får man rullen i papper och liten plastpåse (och därefter i bärkasse). På bilden ser ni en rulle i papper och folie. Antagligen ska folien hålla värmen längre, men det känns lite som resursslöseri.

Och så är det feferonin (även kallad peperoni). Dessa läggs i hela. Det kanske går att äta skaftet, jag erkänner att jag inte testat. Och eftersom skaftet alltid är längst upp måste man dra ut feferonin och äta den för sig.

När jag ändå är igång så vill jag passa på och påminna om ett tidigare ombloggat falafel-mysterium: Det finns mild, stark och vitlökssås - men inte mediumstark sås. Helt obegripligt!
Sista biten. Nästintill omöjlig att äta.

Kommentarer

Unknown sa…
På vår pizzeria kan man få hälften av två olika såser. Jag väljer alltid vitlök men man kan alltså få t.ex. hälften mild och hälften stark. Jag antar att det blir typ medium.
falafelälskande mamman sa…
Haha... du är din mors dotter! ;-)
Har många gånger undrat samma sak!
Har också börjat kalla rullen Fallafel (falla fel) vilket mer passar den. Mat överallt, utom på rätt ställe - i munnen. Men jag älskar falafel, så det blir fortsatt slagsmål med rulle och mat, och vitlöksås och stark sås så klart!
cat sa…
Jag äter faktiskt aldrig falafelrulle, så jag kan inte ge några värdighetstips. Däremot undrar jag hur man äter något med spagetti med värdighet? ;-)
bella sa…
mums…falaffel är gott! man äter dom med bestick! precis som jag gör med hamburgare. annars får man ha en massa papper runt och klä av den allteftersom. men det är svårt!
Matilda sa…
Unknown >> Förvisso! Mängden sås ökar dock och gör det ännu svårare att äta den sista biten. ;)

Mamma >> Falla-fel var en bra sammanfattning.

Cat >> Haha! Ja spagetti på det italienska viset är ju helt galet svårt! Jag skär oftast min (till italienarnas förskräckelse). Ett annat tips är ju att istället välja större makaroner :D

Bella >> Just ja, det går ju att beställa falafeltallrik också. Då slipper man ju brödrullen :D Bestick är ju annars bra vapen att ta till