Den ständigt varma datorn

På sistone har jag börjat förstå att det är väldigt vanligt att inte stänga av sin laptop. Att den är igång den när den är hopfälld och således i viloläge. Då och då startar de om den och räknar då med att det kan ta ett bra tag för datorn att göra så. Jag stänger i princip alltid av min dator. Jobbdatorn stängs av när jag lämnar jobbet, även om jag tar med den hem. Kanske är det av principen "släck lamporna", att jag inte vill att den ska dra elektricitet eller försämra batteriet. Eller att datorn nog mår bäst av att inte vara igång hela tiden. Att det är mindre risk att något händer (skräckscenario: den fattar eld). Men när jag tänker efter har jag ingen aning om något av detta stämmer. Det är bara ytterligare en sådan sak jag bara gör utan att skänka det särskilt mycket tankeverksamhet.

Hur gör ni med datorn? Stänger ni av den eller låter den vara igång?

Kommentarer

cat sa…
Min hemmalaptop är alltid i avstängt läge när den inte används.

Jobblaptopen stänger jag bara av när jag går hem på fredag. Det beror på att vi har vårt instämplingssystem i datorn. För att stämpla in måste jag alltså vänta på att datorn drar igång 60-120 sekunder beroende på om uppdateringar görs eller inte. Sedan måste jag göra en grundinloggning, 30 sek. Och sist måste jag logga in i flexsystemet 30 sek. Det betyder att det kan ta upp till fem minuter innan jag överhuvudtaget kan stämpla in på morgonen.
bella sa…
jag stänger alltid av datorn när jag ska vara ifrån den och inte ha den under kontroll. tänker också på brandrisken. har varit med tre gånger om att det brunnit hemma, dock är jag inte slarvig, utan det har varit av elfel som jag inte känt till. så allt stängs av. när jag åker bort drar jag ur sladden till datorn, till teven, osv.
Matilda sa…
Cat >> Men vilket omständigt sätt att stämpla in! Förstår att fem minuter är värdefull tid. Är det lite så att ni längtar tillbaka till det gamla stämpelsättet?

Bella >> Sicken otur med så mycket elfel som genererat brand! Ja men visst känns det säkrast att dra ut så mycket som möjligt.
cat sa…
Jag har inte haft stämpelklocka på ett enda jobb sedan 1990, så jag trodde i min enfald att den kontrollen från arbetsgivaren var ett minne blott.