Från kokning av brysselkål till googlingsberoende

Okokt brysselkål.
Härom dagen köpte jag en påse brysselkål. Det var extrapris och ibland får jag för mig att jag tycker att de är goda eftersom de ser väldigt aptitliga ut. Varje gång brukar jag emellertid känna att det räcker med några få. Varpå det känns lite motigt att äta upp resten. I söndags tillagade jag en del av dem i ugnen tillsammans med andra grönsaker och idag valde jag att koka dem för att sedan tillsätta andra grönsaker och sås. Av någon anledning har jag aldrig memorerat eller lärt mig uppskatta koktiden på olika grönsaker så jag fick konsultera kokboken. Kokboken visste inte. Och vad gör man när inte kokboken vet? Jo då frågar man Google.

Jag hamnade på en informativ receptsida och fick svar på min fråga (ca 7-8 minuter). Men det mest underhållande var nog kommentarstråden (som går att läsa här) där de dryga 130 kommentarerna nästan alla handlar om hur de googlat sig fram till receptet och på sätt och vis skapar en samhörighet i att de behövt göra denna internetsökningen. På något vis symboliserar kommentarstråden dels hur denna sortens kunskap inte tycks traderas mellan generationer eller hemkunskapslektioner utan via internet. Och dels hur vi förlitar oss på att få veta allt via sökmotorer (främst en). Det går knappast en fikarast på jobb utan att någon googlar upp något som vi börjat diskuterat men blivit oense om eller osäkra på. Personligen tycker jag nog att sökningar kan tillföra något kunskapsmässigt. Men jag funderar också över hur de här sökmotorerna optimerar vilka källor och sidor vi styrs in på beroende på hur vi sökt tidigare och vilka länkar andra med liknande sökord klickat på.

Hur tänker ni kring sökmotorer? Är du beroende av dem i din vardag?

Kommentarer

bella sa…
jag tycker det är helt suveränt att kunna googla fram nåt man behöver veta snabbt!
annars kan jag säga att jag aldrig skulle googla fram hur man kokar bryssekål. jag gillar typ allt i matväg, så länge det är vegetariskt, men inte brysselkål. fy fabian vad brysselkål är nästan äckligt. och eftersom det finns så mycket annat gott behöver jag inte äta det. och dom som säger att broccoli och brysselkål smakar ungefär lika har fel. broccoli är min favoritgrönsak och det är ljusår emellan dom!
där ser man vad dina förtjusande inlägg leder till….
cat sa…
Jo då jag googlar såväl privat som yrkesmässigt. Använder dock encrypted google, för att slippa hamna i en filterbubbla. Säger som Bella angående brysselkålen.
Matilda sa…
Bella >> Håller helt med dig, broccoli och brysselkål är ju inte i närheten av varandra smakmässigt!

Cat >> Ah, smart med kryptering. Brysselkål verkar alltså inte vara en hit bland läsarna här :)