När det säkra blir osäkert

Det här med klimatförändringarna är för mig ofta väldigt abstrakt. Visst märker jag att vädret förändrats men det är nog sällan jag ser konsekvenserna i min urbana omgivning. Men så ibland dyker det upp nyheter som jag reagerar på lite extra. Ibland för sensationsrubrikerna, såsom att de ökade temperaturerna gör att permafrosten smälter och därmed riskerar väcka gamla och dödliga mammutvirus till liv. Eller som det gick att läsa i dagens tidning, att frövalvet på Svalbard (även kallat "domedagsvalvet") ska utrustas med kylsystem då man inte längre vågar lita på permafrosten. Valvet innehåller massor av fröer från hela världen som lagras inför framtiden.

Svalbard ligger ju så långt bort och alla som såg tv-serien Fortitude har nog fått bilden av att det är väldigt kallt och väldigt mycket snö där. Men om det blivit så pass varmt i världen att man väljer att bygga ett kylsystem på Svalbard för säkerhets skull, det är liksom då jag förstår lite bättre vad det är som håller på ske. Att det inte bara handlar om utebliven snö, varma somrar eller mängder av regn. Utan också om att uppvärmningen går allt snabbare och kan få än större konsekvenser.

Brrrr....

Kommentarer

cat sa…
Ja det känns konstigt och abstrakt att tänka på klimatförändringarna. Jag är dock så himla glad att jag inte lämnar efter mig några, som ska ärva den här världen.
bella sa…
usch ja. jag tänker så här… tack gode gud att jag slipper vara med om kollapsen. jag är nog för gammal för det. jag vet att det är lite som att peta ner huvet i sanden, men jag töjar inte med.
Gunnel sa…
Det är svårt att sätta sig in i det här med klimatförändringarna riktigt, speciellt som man läser så många motstridiga uppgifter. Jag har kikat runt lite på din blogg och gillar din humor och dina snirkliga funderingar. Ha det bra.
Matilda sa…
Cat >> Ja jag kan förstå den lättade känslan att inte behöva lämna över detta "arv"

Bella >> Det är nog ett mänskligt beteende att stoppa ner huvudet när det blir för jobbigt.

Gunnel >> Välkommen hit - kul att du gillar funderingarna :)