Vinstvarning

Rubriker som denna mig förvirrad:
Skärmdump från Sveriges Radios hemsida tidigare idag.
Fösta raden indikerar att det inte går så bra för Ericsson. Och på nästa rad så varnar de för vinst? Nej, så är det givetvis inte. Ordet vinstvarna betyder att ett företag varnar för att deras vinst blir lägre än deras ursprungliga prognos. Jag tycker att ordvalet är märkligt. Borde det inte heta förlustvarna? De varnar ju inte för att företaget kommer att gå med vinst.

Jag måste passa på att erkänna att det inte var särskilt länge sedan jag förstod vad ordet faktiskt betydde. Innan har jag alltid tyckt det var så märkligt att det varit så negativt när ett företag gick ut och vinstvarnade. Jag förstod liksom inte varför det skulle vara dåligt att ett företag gick bättre än de förutspått...

Går det att applicera ordet i andra sammanhang än ekonomi och företag? Kan en idrottare vinstvarna att hen inte kommer att springa en tävling så snabbt eller att ett fotbollslag sannolikt inte kommer nå en viss tabellplacering? Kan en akademiker vinstvarna genom att skicka signaler till sin finansiär att hen inte kommer få igenom alla artiklar som fanns uppsatta i publikations-målsättningen? Skulle det gå att alla traditionella schlagerlåtar numera är vinstvarnade i Melodifestivalen? Eller kan jag säga att jag vinstvarnar innan jag påbörjar en omgång av sällskapsspelet King of Tokyo (som jag alltid förlorar i men tycker är roligt att spela)?

Kommentarer

cat sa…
Hm jag har ju förmodligen stött på det där ordet förut, men har aldrig så att säga lagt det på minnet. Men nu kan jag bara hålla med dig. Vinstvarning borde heta något helt annat.
Det är lite som att man är hos doktorn och får ett positivt besked på en provtagning. Att något är positivt förknippar man ju med att det är något bra, men här kan de ju vara rena rama dödsbeskedet.
Matilda sa…
Cat >> Du har rätt, att få ett positivt provsvar är också mycket förvirrande!