Analys av julens leksakskatalog

Det damp ner en leksakskatalog i brevnedkastet med en bunte reklam (trots "nej tack till reklam"-skylt på dörren). Eftersom jag måste gå med reklamen till pappersåtervinningen så kände jag att jag åtminstone kunde titta igenom katalogen för att förfasas. Eller tycka det är grymt skönt att jag inte ha några barn som ringar in allt de vill ha i katalogen i julklapp trots att de vet att de inte kommer få något (hej mitt sjuåriga-jag).

Egentligen har inte mycket hänt sedan jag var barn. Katalogerna ser i princip likadana ut, innehållet lika så. Trenderna må förändrats något men det är samma märken, samma sorts leksaker och lika mycket plast. Även om de numera inte innehåller lika många tjejer som leker med dockor och prinsessor och killar som leker med plastvapen så kvarstår en tydlig könsskillnad. Vad sägs om blå och rosa plastskidor med Frost-prinsessorna versus svart-röda med manliga StarWars-krigare på?

Det som blir uppenbart när jag bläddrar i den 60-sidor långa katalogen är hur många leksaker som kräver batterier. Det är dockor som dansar och sjunger, gosedjur som rör på sig, brandbilar som låter och sprutar vatten, terrängbilar (!) med motorljud, kassaskåp med "digitalt kodlås"... Sedan finns det en kategori leksaker som kräver batterier som hade kunnat ha en elsladd istället. Nu förstår jag att det kanske känns säkrare (?) med batterier än sladdar, men ändå. Dessa "leksaker" imiterar ofta större vuxenmodeller som går på el:
  • Dammsugare "med riktig sugfunktion" 
  • Symaskin
  • Keyboard
Bland de dyraste leksakerna fanns en leksaksdrönare som tycks kunna videofilma för att streama live. För enbart 1299kr.  Ett interaktivt djur som rör på sig och rostar marshmallows (1499kr). Ett garageset som kan rymma 36 bilar (1599kr). En lyftkran som kan lyfta nästan ett halvt kilo (2199 kr). Samt en legoporsche med en åldersgräns på 16 år (3198 kr). Det är skrämmande höga summor i mina ögon. De kommer att vara roliga en kort stund men hade kunnat mätta en familj en vecka eller två, eller t.o.m. räcka till en minisemester.

För två år sedan skrev jag om ett snor-spel och ett mjölka-ko-spel som figurerade i en leksakskatalog. Dessa spel finns inte med i årets upplaga.

Kommentarer

Anonym sa…
Den där legoporschen hade min son kunnat offra alla andra julklappar för! Nu tittar han på en youtubefilm där de bygger sagda porsche och sjutton vet om han inte snart har memorerat den!
Just lego är ju dyrt men också en leksak som faktiskt består. Min sambo tycker ju fortfarande det är kul :-)
Allt det andra du skrev om låter ju som rent skräp!
Matilda sa…
Händelsevis >> Ja lego är ju grymt kul för alla åldrar!
Kan tänka mig att många barn (stora och små) drömmer om den där bilen. Jag blev förvånad att den var så liten! För de priset trodde jag den skulle vara större. Men inser att märket nog gör den än mer exklusiv...
cat sa…
Men jösses finns den sortens kataloger kvar! Jag älskade dem när jag var liten. Fast jag föredrog alltid killarnas leksaker.
Åsa sa…
Årets spel? http://www.toysrus.se/toysrus-butik/braedspel-och-pussel/familjespel/gas-out-spel?id=911776&vid=028516#.WCrxWvkrKUk
Matilda sa…
Cat >> Ja det är visst en seglivad tradition med de där katalogerna som kommer i lämplig tid innan julafton....

Åsa >> Jag vet inte ens vad jag ska säga. Jag är tom på ord. Förutom att namnet känns opassande så är hela spelidén så konstig.