"Black Friday hela veckan"

Efter såväl Black Friday och Cyber Monday so trodde jag att det skulle bli lite lugnare. Att hysterin runt handelns vilja att få oss att konsumera skulle lägga sig lite grann. Nä, då visar det sig att Black Friday är ett koncept som går att sträcka ut betydligt mer än en helg de mest optimistiska har förvandlat en dag till tio dagar. En fredag har blivit två fredagar och åtta bonusdagar. Det är en konstart att trolla med tid och begrepp. Kanske kommer vi framtiden räkna på andra sätt. Istället för dussin och tjog kommer vi tala om en Black Friday och en fastlagsdagar (den verkar ju vara uppe i drygt två månader vid det här laget).
"Black Friday hela veckan" visar sig innebära 10 dagar på raken.
"Rean" i detta fall gäller mat. Vilket känns lika ohållbart att rea ut som andra konsumtionsvaror. Kan ni föreställa er vilken hysteri det skulle bli ifall de stora livsmedelskedjorna skulle införa konceptet?

Kedjan som åsyftas tycks ju finnas i varenda gatukorsning i hela Stockholms innerstad så den som vill kan ju räkna på antalet kilometer klistertejp som de beställt in för den här kampanjen och tapetserat över alla rutor.

Nä, innan jag blir för trött och bitter över mänskligheten ska jag också gå ut och konsumera. Jag ska konsumera kultur i min favoritform: teater.

Kommentarer

cat sa…
Jag är så trött på varenda grej som de där jobbiga näringsidkarna importerat från det stora landet i väst.
bella sa…
usch ja. och när det fortsätter är väl det ett bevis på att dom tar hutlöst för mycket betalt andra dagar.
jag storhandlade mat idag och det var inget svart där i min butik. och lite köer, för nu är pengarna slut för många en vecka efter löning.
Matilda sa…
Cat >> Jo det är tröttsamt. Samtidigt går det att beundra deras kreativitet.

Bella >> Ack så snabbt pengarna tar slut... Frågan är ifall det verkligen kostar "för mycket" andra dagar. Med tanke på förutsättningarna inom produktionen inom många branscher så kostar det nog alldeles för lite tyvärr.
ullrika sa…
Jag har väldigt svårt för den här typen av prispressartillfällen, därmed inte sagt att jag är särskilt arg på Black Friday specifikt. Men jag tänker att det inte går att importera en sån här företeelse eftersom vi i Sverige inte har samma förutstättningar. Thanksgiving är i USA årets största högtid (deras midsommar och jul i ett å samma) och det är alltså att jämföra med vår mellandagsrea - tycker jag. Däremot är det inte tokigt att utnyttja reor och Black Friday som är bra tillfällen att fynda för den som är medveten. T ex hade vi hos oss varor som såldes för neråt halva priset. Men det går ju inte att spontanshoppa en TV kanske, även om den är prissänkt från 14' och under Black Friday kostade 11'. Och sen håller jag helt med dig, det är helt vansinnigt att göra en hel helg av det!!
Matilda sa…
Ullrika >> Du som jobbar inom handeln har säkert ett annat perspektiv. Jag blir mest matt av att tänka på produktionen bakom alla dessa varor som krängs på rea efter rea. Men visst, den som söker och är prismedveten kan garanterat göra fynd! :)