Black Friday-helg och cykellampor

Behövde köpa en cykellampa till vintercykeln då dynamon är opålitlig. Sist jag fick den lagad så höll den i några veckor, sedan behövde den manuellt våld vid varje cykeltur för att alstra ljus och numera orkar jag inte ens med den. Jag fick en liten led-lampa av en vän för något år sedan men den ger inte gav tillräckligt med ljus. Och eftersom jag helst vill cykla så behövs en ordentlig lampa som fungerar nu när det är mörkt både på väg till och på väg från jobbet.

Gjorde det stora misstaget att gå in i en sådan kedja som säljer lite av varje inom teknik och hem. Gjorde det ännu större misstaget att gå in i butiken under Black Friday-helgen. I min enfald trodde jag att detta spektakel var avgränsat till fredagen, men så var inte fallet. Den svarta fredagen är egentligen fredag, lördag och söndag. Glömde att massor av människor fått sin lön och kände ett snabbt behov av att snabbt spendera pengarna. Eller så var de där bara precis av samma anledning som mig, behövde införskaffa några förnödenheter och hamnade i långa köer. Jag fick verkligen anstränga mig att stänga ute allt annat för det var en nästintill panikframkallande situation. Jag märkte hur jag fortfarande var uppe i varv när jag sedan gick in i en liten eko-affär som hade lugn musik i bakgrunden.

Nåväl, nu var det cykellampor det skulle handla om. För jag är glad att jag var uppmärksam. För det stod två paket bredvid varandra som var snarlika. Både paketen och lamporna var förrädiskt lika. Den ena stod det LED cykellampa och den andra bara cykellampa. (Bilden nedan är på den senare men även den har en LED-lampa för att göra det hela mer förvirrande.) Båda behövde batterier som inte inkluderades - bergis för att kassapersonalen skulle kunna fråga ifall jag behövde batterier tillsammans med sina obligatoriska frågor om jag behövde blinkande reflex-lampor, ifall jag är medlem i kundklubben och ifall jag vill bli medlem i kundklubben (svar: nej, nej, nej och nej).
Batterisorterna tycktes skilja mellan de två. Och därmed även livslängden på lyset. Den första stod det ca 2,5 timmars brinntid och på den senare 24 timmar. 2,5 timme! Alltså, om det är en korrekt uppskattning av batteritiden skulle jag bli tvungen att byta batteri varje vecka under vinterhalvåret. Och då räknar jag bara cykling till och från jobb samt något ärende - inte inkluderat någon länge cykeltur. Helgalet! Det roliga med just denna modell är att den beskrivs som "energisnål" och att den har indikator på när batterierna börjar ta slut.

Jag har säkert sagt det här en miljon gånger förr - men det är 2016, snart 2017: varför har ingen utvecklat superbatterier som håller jättelänge? (Eller, om jag tar fram min konspiratoriska sida så är det säkert vinstdrivet planerat åldrande som är anledningen...)

Kommentarer

cat sa…
Du har helt rätt med det du skrivit inom parentesen. Det finns en glödlampa som lyste ännu efter 109 år, kanske lyser den ännu.
http://varldenshistoria.se/samhalle/vardagsliv/glodlampa-slar-alla-rekord
Det var dock snabbt någon som kom på att det inte finns någon lönsamhet i att tillverka glödlampor som kan gå i arv i generationer, så de var snabba med att uppfinna lampor som har en utstakad brinntid. Skulle tro att man kan tillverka batterier som håller längre än de gör, men precis som med glödlampan så finns det ingen ekonomi i det.
bella sa…
håller med dig. säkert att lamporna är konstruerade att inte lysa länge i vintsdrivande syfte. så är det ju med många apparater också.
i min oskuld undrade jag, när jag bilade till mataffären, i fredags över enorma bilköer. hade ju totalt missat den nya amerikanska vurmen. som tur var var det inte till mataffären folk skulle. överlag försöker jag alltid undvika shopping lönedagarana, förutom mat då, för det är enorm skillnad i köer, även i mataffären.
Matilda sa…
Cat >> Tänk ifall det verkligen fanns en ekonomi i det. Tänk om man sparade i ett år för att kunna köpa ett paket superbatterier eller en superglödlampa. Som man idag gör för att köpa en soffa eller en resa. Eller nä, det gör man ju inte längre, det sätter man väl på kreditkortet...

Bella >> Tänk vad jag önskar att jag varit lika oskuldsfull som dig :-) Det märkliga är ju att jag själv inser att det är efter löning jag gör de största inköpen. Fast att jag ogillar folksamlingar i shoppinglandskap.