Hur källsorterar man medicinförpackningar?

 
Det där med återvinning är inte helt lätt. Särskilt inte när instruktionerna är obefintliga. Många förpackningar upplyser en numera hur man ska sortera dem. Det står det emellertid inte på medicinförpackningar t.ex. för värktabletter. Åtminstone inte de jag undersökt. Just tabletter kommer på en kombinerad plast- och metallkarta. Utan att tänka mig för har jag slängt dessa i vanliga hushållssoporna. Men så kom jag på att det nog var fel, eller det borde ju vara fel! Så jag tittade närmre på förpackningarna som fanns hemma, men varken på dessa eller på bipacksedlarna fick jag veta hur jag ska källsortera dessa pillerkartor. Tur då att det finns en internetsida (Återvinningsbar) som det går att söka på och få veta hur olika saker ska sorteras. Tydligen ska tablettkartorna sorteras som plast även om de består av två material. Kvar återstår således bara mysteriet om varför läkemedelsföretagen inte informerar om detta.

Apropå något annat. Länge har jag trott att många bloggare antingen "snor" sina bilder från någon creative common-sida eller spenderar timmar med Photoshop. De har ju så proffsiga bilder. Igår upptäckte jag Canva och insåg att även jag kan göra sådana bilder med hjälp av fräcka layouter, filter, illustrationer och textsnitt! Funkar visst till många olika saker, inte bara sociala medier, även inbjudningskort, posters och dylikt. Finns alltså risk att jag snöar in på detta och leker "proffsbloggare" då och då. 😉 Dagens inlägg är alltså ett första försök utifrån min filosofi "lära genom lek". Mitt andra försök hittar ni på Flitigt och Finurligt.

(Nej, detta inlägg är inget sponsrat reklaminnehåll utan baserat på egna åsikter.)

Kommentarer

bella sa…
ojdå, är det så? att tablettkartor ska sorteras som plast? jag har lärt mig att allt som innehållit mediciner ska sorteras i hushållssopor, det brännbara. läkemedelsrester kan finnas kvar. så är det i min kommun, om det inte är ändrat. får kolla upp det.
angående foton så tar nog många bilder oalgaligt från internet, det är ett oskick. jag själv har råkat ut för fotostöld från min blogg två gånger. andra bloggare son tagit bilder av mig utan att kontakta mig. så därför har ju jag typ "vattenstämpel" på mina bilder nu.
men att man kan efterbehandla bilder är kul. ska titta på din länk canva. jag har ju bara photoshop på engelska, det är inte lätt alla gånger.
miljövänliga mamman sa…
Mycket intressant! Tänkte på det häromdagen när jag slängde en karta, min hamnade efter lite grunnande i plasten. Efter ditt inlägg gick jag genast ut i köket och kollade på mina få paket. Inte på något stod det var det skulle slängas. Vilket jag tror de måste enligt lag, enligt PPP (Polluter Pays Principle).
Något för nästa forskningsprojekt?
Matilda sa…
Bella >> Jag kan inte svara med 100 % säkerhet utan endast referera till vad det står på Återvinningsbar (som ändå känns som en tillförlitlig källa). Kanske är det olika i olika kommuner?
Trist att du har fått dina bilder stulna! Av andra bloggare dessutom!

Mamma >> Det är jättekonstigt att det inte står på läkemedelsförpackningar! Det står i alla fall på livsmedelsförpackningar.
cat sa…
Inte alls får jag väl skamset erkänna.
Gunnel sa…
Då har jag tydligen också varit olaglig, för jag har alltid slängt pillerskräpet i hushållssoporna. Får kolla upp bättre nu.
Matilda sa…
Cat och Gunnel >> Välkomna in i klubben ;) Jag tror att vi är långt ifrån ensamma!
bella sa…
jag har faktiskt mailat till kommunen för jag hittar inget om detta på deras hemsida. men tyvärr har dom inte behagat att svara. så, jag fortsätter som tidigare.
Matilda sa…
Bella >> Heja dig! Hoppas att du får svar från dem.
Ewa sa…
Jaså, jag har bara för någon månad sedan undrat över samma sak och googlade mig till informationen att de ska sorteras som metallförpackning. Verkar väldigt oklart detta om man ska döma av det här blogginlägget och dess kommentarer! :D
Matilda sa…
Ewa >> Nämen, nu blir det ju ännu mer förvirrat! Vojne vojne...