Kemtvätt i tvättmaskinen?

Endast kemtvätt.
Ordet kemtvätt för associationerna till kemikalier. I alla fall i mina öron. Läser man på om kemtvätt så verkar det finnas lite olika varianter där några är mer "miljövänliga". Ibland hävdas det att kemtvätt till och med är skonsammare för kläderna.

Någonstans har jag läst eller hört att det bästa är att inte köpa kläder som kräver kemtvätt. Men det händer ju ibland av misstag. Jag har några kavajer och klänningar vars tvättråd förordar kemtvätt. Och inte tittade jag på tvättråden när jag inhandlade dem. Efter en snabbinventering inser jag att nästan alla av dessa plagg är köpta utomlands. Är det en ren slump, handlar jag andra slags kläder utomlands eller är kemtvätt något som förordas oftare utomlands? Ofta är det plagg som inte används så ofta så de hänger liksom i åratal i garderoben utan att tvättas. Så länge det inte uppstår fläckar eller svettlukt så känns det inte som ett stort problem. Vädring lär ju vara det bästa och min klädkammare är ju ventilerad, det kanske funkar? ;-)

Får endast tvättas av "professionell" kemtvätt.
Tvätta ej i tvättmaskin.
Vad händer om man tvättar ett plagg märkt med kemtvätt i tvättmaskinen? Jag förstår förvisso att det beror helt på vilket material plagget är gjort av. Ylle brukar inte vara så jätteförtjust i tvättmaskiner om inte temperaturen är väldigt låg, eftersom det gärna krymper flera storlekar. Men andra material som i t.ex. festklänningar i sidenliknande material eller kavajer i bomullsblandningar och med innerfoder? Hur stor är risken att jag förstör dem helt?

"Use non-biological detergent". Känns ju inte så bra...
En annan sak som förvirrade mig jättemycket när jag bodde i Storbritannien är det här med "biodegradable" och "non-biodegradable" tvättmedel. Det låter först ganska uppenbart, att det handlar om miljövänliga alternativ. Skillnaden är ifall de innehåller enzymer (bio) eller inte (non-bio). Men så blir det ännu mer förvirrande när även de "miljövänliga" märkena
har båda varianterna. (Här finns en artikel som berör varför det är så i Storbritannien.)

Slutsats? Kanske dags att bli lite mer uppmärksam på de här tvättråden när jag köper kläder.

Kommentarer

bella sa…
men vilket underbart mysterium du har hittat. jo, du måste nog börja läsa tvättråden i plagget! det går ju inte an att du kemtvättar så mycket. och dyrt blir det.
hemtextilier brukar jag tvätta även om det står kemtvätt, så länge det är naturmaterial, som jag vet klarar av vattentvätt. t.om. ull, för alla maskiner har ju ullprogram. och det sista gäller också ullplagg. fårfällar tvättar jag i ullprogrammet i maskinen med lite vanlig hårschampo. så jag skulle nog våga mig på att tvätta plaggen trots kemtvättråden. man kan ju ta handtvätt första gången.
tvättråd med enzymer har jag aldrig sett. intressant.
cat sa…
Jag köper aldrig kläder som ska kemtvättas. Så enkelt löser jag min tvättproblematik :-)
Matilda sa…
Bella >> Haha, det enda "plagget" jag någonsin lämnat in till kemtvätt är en keps (köp aldrig en vit keps....) Handtvätt är ett bra råd!
Tydligen är det så att de flesta tvättmedel faktiskt innehåller enzymer, men att britterna varit lite skeptiska mot det och därför behövt två olika sorters tvättmedel.

Cat >> Du är klok du :)