Roaming i Sverige

Ibland hamnar min telefon i roamingläge i Sverige trots att det är jättelångt till närmsta grannland. Det får mig att fundera på vilket land eller dimension jag kastas in i. Vems nätverkssignaler är starkare än de svenska masternas räckvidd? Hamnar jag i Narnia? Ryssland? Underlandet? Och vågar jag skicka SMS eller ringa när detta inträffar eller kommer jag få en saftig roaming-räkning från min operatör?

Kommentarer

bella sa…
roaming???? jisses, vet ju inte vad det är. nu blir jag lite stressad, det här med mobiltelefoner är väldigt stressande. nä, nu måste jag googla det här…..
Matilda sa…
Bella >> Roaming brukar det kallas när din mobiltelefon kopplar upp till ett nätverk utomlands. När du åker utomlands brukar telefonen (oftast) automatiskt ansluta sig till en operatör i det valda landet. Det brukar dyka upp ett litet R vid symbolen för nätverksstyrka. Ifall du är nära en landsgräns, t.ex. i Malmö, kan det hända att telefonen plockar upp signalstyrka från en operatör i det angränsande landet (t.ex. Danmark) och låter din telefon tro att du åkt utomlands.
Förr var det väldigt dyrt att använda telefonen utomlands, men nu tror jag att EU har något förslag på gång att det ska vara förbjudet med roaming-avgifter inom EU. I så fall skulle det betyda att du ringer, smsar och använder internet till samma kostnad som hemma. Det sista får du kanske googla på för att undersöka sanningshalten ;)
cat sa…
Det brukade hända mig för några telefoner sedan och jag fick lite olika förklaringar.
En förklaring var att jag var så nära Danmark, vilket jag tyckte var en märklig förklaring för jag tycker nog inte att Göteborg är så himla nära Danmark ändå.
Den andra förklaringen var att telefonen faktiskt inte alls gick in i roaming utan att det bara såg ut så.
Välj vilken du tycker är bäst. Ingen av dem förklarade ett skit för mig ;-)
Matilda sa…
Cat >> Nä men vilka konstiga förklaringar! Skulle det betyda att danskarnas telemaster är betydligt starkare än de svenska? Borde vi bli oroliga för dansk spionage? ;) Och den andra förklaringen verkar ju nästan ännu märkligare, betyder det då också att det motsatta även skulle kunna inträffa - att telefonen ser ut att inte vara roaminläge men ändå är det?