söndag 4 december 2016

Mysteriet med någon annans disk

Det överfulla bordet
En vän och jag satt längst in i ett hörn på ett ganska fullt café. Vår vrå, eller kanske minirum, var både tyst och lugnt. Det fanns två bord här inne. Bordet bredvid oss var fullt med koppar. Sanningen ska säga att när vi satte oss flyttade över några kvarlämnade koppar från vårt bord. Under nästan 1,5 timme fick vi sitta ostörda. Folk kom och kollade men gick så fort de såg röran. Eller såg oss, det kan ju ha varit vi som såg skräckinjagande ut. Under vår fikastund kom inte en enda ur personalen förbi. De två gästerna som till sist satte sig där var ganska unga och verkade tycka det var jobbigt att behöva röra andras muggar men ställde ner allt på golvet.

Det var fascinerande att se hur bordet blev en kontaminerad plats. Trots att den lugna vrån onekligen var en attraktiv plats så letade folk hellre efter ett koppfritt bord än städa undan andras disk. Vi tog dock bort våra koppar på en utställd diskvagn när vi lämnade lokalen.

Nu var vi ju inte bättre än  någon annan när vi satte oss där. Vi gick inte iväg med allt till brickvagnen, vi bara överflyttade problemet till ett annat bord. Så jag delar ut en känga till oss. Men samtidigt är det intressant hur det uppstår förvirring om vem som ansvarar för undanplockning av disk. Brickvagnarna stod en bra bit bort och långt ifrån alla gäster tog en bricka vid kassan. På de flesta restauranger och en del caféer så är det personalen som plockar undan efter gästerna. Här var tydligen inte så vilket kräver disciplin hos gästerna. Eller kanske snarare kunskap och vana. Det satt en hel del turister på caféet och när jag tänker efter så är jag inte jättesäker på hur vanligt det är med brickvagnar utomlands.

Hur gör ni? Plockar ni undan andra personers disk?

5 kommentarer:

Gunnel sa...

Jag är noga med att plocka undan min egen disk, men andras låter jag stå. Egentligen tycker jag att caféet skulle ha så pass mycket personal att det fanns någon som kunde plocka undan smutsig disk. I regel behöver bordet också torkas av, så även om man tar undan andras koppar känns det inte särskilt fräscht att sätta sig vid det bordet. Kram

cat sa...

Nej jag plockar aldrig undan efter någon annan, bara efter mig själv och eventuellt fikasällskap. Att fika är inte billigt nu för tiden, det kan ju kosta som en mindre lunch, så då borde det vara personalens ansvar om inte kunderna/gästerna själva tar det ansvaret.
Utomlands har jag nog aldrig stött på bricksystemet, så då är det personal som plockar undan vad jag har märkt.

bella sa...

jag sulle nog göra som du, ställa disken på ett ledigt bord. om det inte finns lediga bord finge jag gå till dikstället med om. men jag dukar inte ut efter mig. tycker faktiskt att det ska ingå lite service, allra helst med tanke på hur dyrt det är att fika. för bordet behöver ju torkas av också och det gör jag definitivt inte!

Matilda sa...

Intressant. Jo visst instämmer jag att borden bör torkas av för allas trevnad!

Ullrika sa...

Intressant. Jag läste för länge sen att det finns tre sorters människor. De går att dela in efter hur det beter sig när de åker tåg (eller för den delen fikar på café). Det finns nämligen tre sätt att lämna platsen efter sig:

1) som den var när du kom
2) bättre än när du kom
3) sämre än när du kom

Och som svar på din fråga: ja jag har inga problem att ta hand om andras disk! Troligen eftersom jag arbetar i ett sk serviceyrke och därför gärna underlättar för mina "kollegor" även om vi sköter helt olik sorts service.